Namirnice bogate aminokiselinama

Amino kiseline su gradivni elementi proteina, koji su od suštinskog značaja za život živih bića. One takođe pomažu u obavljanju velikog broja ćelijskih funkcija u telu. Od 20 amino kiselina prisutnih u telu, devet su esencijalne amino kiseline, što znači da ih dnevno moramo obezbediti putem ishrane, jer ih telo ne može samo stvoriti, ili ne u dovoljnim količinama.

Visoke količine ovih esencijalnih kiselina se nalaze u životinjskim proteinima, jajima i mleku. Sve vrste integralnih žitarica, ovsena kaša i mekinje, kikiriki i ostalo koštunjavo voće, takođe su bogati izvori esencijalnih i neesencijalnih elemenata. Povrće kao što su spanać, repa, šargarepa, zelena salata, rotkvice, kupus, beli, crni i mladi luk, krastavac i svo zeleno lisnato povrće su dobri izvori ovih hranljivih materija.

Voće kao što su nar, dinje, pomorandže, jabuke, ananas, papaja, grožđe, maline i šljive su bogati izvori amino kiselina. Neki dodaci jelima poput nane, đumbir i cimeta takođe sadrže visok procenat aminokiselina, i najbolji su ako se koriste u svežem obliku, kao dodaci slatama, kolačima ili sosevima.

Svaka amino kiselina igra ključnu ulogu u našim telesnim funkcijama, i oni se lako dobijaju iz svakodnevnih namirnica koje unosimo putem ishrane. Isto tako, i neesencijalne amino kiseline, uprkos imenu , potrebne su telu kao i svaka druga hranljiva materija.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation