Namirnice bogate A vitaminom

Vitamin A je neophodan vitamin za vid, transkripciju gena, jačanje imunog sistema, kao i za zdravlje naše kože. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do slepila i povećane mogućnosti virusnih infekcija. Takođe, može da dovede do žutice, mučnina, gubitka apetita , povraćanja, razdražljivosti, pa čak i gubitka kose. Potreban dnevni unos vitamin A za prosečnog čoveka iznosi oko 5000 internacionalnih jedinica.

Opšte je poznato da su iznutrice veoma bogate ovim vitaminom. Posebno džigerica, svinjska, guščija i teleća. Samo 100g ove namirnice dnevno je dovoljno da vam obezbedi dovoljnu količinu vitamina A. zatim, tu su sve vrste paprika, posebno ljute, onda krompir, šargarepa i svo zeleno povrće. Dodatni plus za zeleniš je i taj što je bogat gvožđem i kalcijumom, koji poboljšavaju apsorpciju ovog vitamina u organizam.

Takođe, jedan od glavnih izvora ovog vitamina je i suvo voće, pogotovo kajsije i brusnice. Ali, iako su dobra užina i zamena za večeru, sa njima ne treba preterivati, jer osim hranljivih i korisnih materija, sadrže i mnogo šećera. Isto pravilo važi i za inje i lubenice, koje imaju obilje ovog vitamina i vode, ali i šećera.

Preporuka je da se ovi sastojci više jedu u svežem, nego u nekom prerađenom obliku, jer termičkom obradom se gube velike količine vitamina iz voća i povrća. Ako ipak ne možete da živite samo na svežim sastojcima, odlučite se za pripremu na pari ili grilovanje hrane. Tako iz hrane neće iscureti previše dragocenih i hranljivih sokova, i zadržaće neku optimalnu količinu vitamina u sebi.

Preporuka je da uzimate vitamine A i E zajedno. Vitamin E je potreban vitaminu A da se pravilno metaboliše u organizmu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation