Lista namirnica koje poboljšavaju funkciju štitnjače – Koje su najbolje?

Tiroidna žlijezda ima izuzetno značajnu funkciju u našem organizmu i veoma je važno da normalno radi. Ako štitnjača nedovoljno aktivna i dođe do smanjenaja lučenja hormona, možete patiti od kroničnog umora, pospanosti, bezvoljnosti, depresije i sporog varenja.

Osim sintetičkim hormonima, funkciju štitnjače možete poboljšati uravnoteženom prehranom, koja uključuje mnogo biljne hrane i bjelančevina.

hrana-za-stitnu-zlijezdu

Svježe voće i povrće

Debljanje je među prvim simptomima hipotireoze. Niskokalorijska hrana i hrana visoke nutritivne vrijednosti poput svježeg voća i povrća temelj su svakog uspješnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključite u svaki obrok svježe voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki krumpir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, tvarima poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.

Integralne žitarice

Usporeno varenje i lijena crijeva čest su simptom hipotireoze. Namirnice od integralnih žitarica kao što su zobene pahuljice, kruh, tjestenina i riža bogate su važnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći u reguliranju rada crijeva. Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitnjače. Ako su vam propisani, uzimajte lijekove za štitnjaču nekoliko sati prije ili poslije konzumiranja hrane bogate prehrambenim vlaknima.

Grah

Grah je značajan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Grah sadrži bjelančevine, antioksidanse, složene ugljikohidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patite od sporog varenja.

Orašasti plodovi

Orasi, lješnjaci, bademi i brazilski orasi bogati su mineralom selenom, koji pomaže funkciji štitnjače. Možete jesti orašaste plodove samostalno ili pomiešane sa salatom ili jogurtom. Što se tiče brazilskih oraščića, dovoljan je jedan ili dva dnevno. Kod drugih orašastih plodova dovoljna je jedna šaka tih plodova dnevno.

Riba

Omega-3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, tuna ili srdela odličnima za ručak ili večeru. Hipotireoza koja nije prikladno kontrolirana može povisiti razinu LDL-a, zvanog i loš kolesterol i povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta, smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je također dobar izvor selena, važnog za rad štitnjače.

Alge

Alge sadrže visoku koncentraciju joda, osnovnog sastojka potrebnog za funkciju štitnjače. Također nude obilje vlakana, kalcija i vitamina A, B, C, E i K. Možete ih jesti s juhama, salatama ili u sušiju. Prije nego što povećate unos joda konzultirajte se s liječnikom.

Izvor: zdravakrava/zenstvena

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation