Najbolje žitarice

Verovatno Vam nije poznato da je, od strane stručnjaka, preporučena dnevna količina žitarica – tri porcije! Upoznajemo Vas sa vrstama žitarica koje su najbolje za Vas!

Heljda
– veoma efikasan je pomoćnik u sprečavanju pojave kamena u žuči. Pokušajte da heljdom zamenite pirinač u pripremi jela, kao što je, na primer, pilav.

Ovas
– prijatelj je zdravlju Vašeg srca. U zrnu ovsa nalazi se mnogo beta – glukana, koja rešava problem lošeg holesterola još unutar creva. Stručnjaci su utvrdili se samo jednom porcijom ovsene kaše na dan može smanjiti nivo holesterola za čak 21 %. Možete doručkovati kašu, uz iseckano sveže voće, semenke ili jezgrasto voće.

Ječam
– poboljšava funkciju digestivnog sistema. Zrna ječma obiluju biljnim vlaknima koji pomažu u rastu prijateljskih bakterija unutar creva. Tako je sistem za varenje zdraviji, a postiže se i bolja snaga imuniteta. Čorbi sa pvrćem dodajte malu količinu ječma ili ga dodajte pirinču u pripremi ručka.

Bulgar pšenica
– zaštita je od kancerogenih bolesti. U ovoj pšenici se nalaze biljne materije koje smanjuju nivo estrogena u krvi, a to smanjuje opasnost od nastanka raka dojke. Stručnjaci su došli do zaključka da su dame koje u doba menopauze unose više biljnih vlakana kojima žitarice obiluju, manje izložene nastanku raka za 41 %. Predlog ze jelo: hladnoj salati sa mešanim povrćem dodajte količinu kuvane pšenice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation