Menstruacija

Ulaskom u pubertet, u ženskom telu dolazi do velikih promena. Telo devojčice preobražava se u telo žene – dolazi do rasta grudi, pojave dlaka ispod pazuha i u stidnom predelu, a ubrzo bi trebalo da dođe i do prve menstruacije.

Prva menstruacija trebalo bi da se pojavi između desete i sedamnaeste godine, a kod najvećeg broja devojčica to bude oko trinaeste godine. Izuzev u trudnoći, menstruacija bi trebalo da se pojavljuje prosečno svakih 28 dana sa manjim varijacijama sve do ulaska u menopauzu, kada više ne postoji mogućnost začeća.

Šta je uzrok menstruacije?

– Hormoni se aktiviraju ulaskom u pubertet. To dovodi do sazrevanja ovuma (jajnih ćelija) u ovarijumima (jajnicima). Tokom ovulacije (”plodni dani”) jajna ćelija iz jajnika, preko jajovoda, stiže do dela materice. Ako dođe do oplođenja usled rada spermatozoida, dolazi do trudnoće i menstrualno krvarenje izostaje. U protivnom, ne dolazi do oplođenja jajne ćelije, a samim tim ni do trudnoće, jajna ćelija odumire a to za oko 2 nedelje rezultira menstrualnim krvarenjem. Ovarijumi su smešteni u predelu karlice, jedan sa leve, a drugi sa desne strane. Ovum u prečniku ima oko 130 mikrometara i samim tim je najveća ćelija u našem telu.

Od prvog, koje se javlja u pubertetu, pa sve do poslednjeg menstrualnog krvarenja do kog dolazi u menopauzi, žena bi trebalo da je sposobna da zatrudni. Menopauza nastupa u proseku između 45. i 55 godine života. To znači da je žena sposobna za začeće čitave četiri decenije. Za svo to vreme, jednom mesečno,u jajnicima sazreva najčešće 1 jajna ćelija. Međutim, ponekad se dešava da jajnici oslobode dve jajne ćelije, a ako dođe do oplođenja obeju jajnih ćelija, dolazi do trudnoće iz koje će se roditi dvojajčani blizanci. Trudnoća sa jednojajčanim blizancima nastaje na nešto drugačiji način.

Trajanje menstrualnog krvarenja

– Prosečno 3 do 5 dana, a može se desiti da traje od 1 dana do 7 dana. Ako traje duže, potražite pomoć lekara jer preobilno i predugo krvarenje izaziva anemiju. U proseku, količina krvi koju ćete izgubiti mogla bi da stane u malo veću šoljicu za kafu.

Koliko često se javlja menstrualno krvarenje?

– Razmak između dva menstralna krvarenja je 28 dana u proseku, a može biti i neznatno veći ili neznatno manji. Međutim, kod nekih devojaka tokom prve 2 do tri menstrualno krvarenje se možda neće javljati svakog meseca,ali možda će se i ponavljati u toku meseca. To je normalno, jer je telu potrebno vreme da se stabilizuje, a posle toga bi trebalo da budu redovnije osim u periodu trudnoće. Ali, ako ni posle tri godine ne postignu redovnost, potrebna Vam je pomoć ginekologa.

Bolne menstruacije

– nimalo nisu prijatne. Masaža, odmor u toploj postelji tokom dana, konzumiranje čajeva biće Vam od pomoći u slučaju bolne menstruacije. Ako Vam to ne pomogne, obratite se ginekologu.. Aspirin nije rešenje za menstrualne bolove, jer će doprineti da jače krvarite. Ginekolog će Vam preporučiti odgovarajući lek. Pilule za konracepciju će otkloniti menstrualne bolove, ali njihova upotreba zahteva mnogo detaljnije preglede kao i savete Vašeg ginekologa.

Izostanak menstruacije

– ako ste seksualno aktivni, a niste koristili kontraceptivna sredstva, izostanak trudnoće može, ali i ne mora, ukazivati na trudnoću. U tom slučaju uradite test za utvrđivanje trudnoće i zakažite pregled kod ginekologa. Osim toga, uzrok izostanka mesečnog krvarenja može biti preterano nerviranje, puno stresnih situacija, promena mesta boravka, porodični, ljubavni problemi, hormonski poremećaji.

Lična higijena u toku menstrualnog krvarenja

– nemojte se tuširati preterano toplom vodom već mlakom, najbolje više puta u toku dana. Na našem tržištu postoji mnogo vrsta higijenskih uložaka, različitog površinskog sloja i moći upijanja. Sigurno ćete pronaći odgovarajuće. Na svaka 2 sata trebalo bi da promenite uložak.

Savet plus: higijenski ulošci su bolje rešenje od tampona.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation