Menopauza

Menopauza je period koji predstoji svakoj ženi. Mesečna krvarenja izostaju i žena više nije sposobna za začeće, što podrazumeva kraj reproduktivnog peroda žene. Nemojte se plašiti menopauze, već budite spremni da je prihvatite kao neizbežni deo života kada za to dođe vremni, spremni da predupredite ili redukujete moguće tegobe uz pomoć ginekologa.

Obično se javlja u kasnim četrdesetim ili ranim pedesetim godinama života, ali nešto ređe se dešava da nastupi i ranije. Menopauza može nastati i kao rezultat nekih operacija, ali ovde pišemo o menopauzi koja nastaje prirodnim putem.
Menopauza neće proći i trajaće do kraja života. Broj rođene dece neće uticati na vreme kada će nastupiti menopauza, ali je možete odložiti zdravim životnim navikama.

Ako se menopauza pojavi u ranijim godinama, postoji opasnost da obolite od osteoporoze. Odsustvo adekvatne terapije pri pojavi menopauze može imati čak i fatalan ishod.
Ulaskom u pedesetu godinu, treba da ostavite cigarete, da izbegavate alkoholna pića i da smanjite telesnu težinu ako imate problema sa viškom kilograma. Redukujte ishranu, dovoljno se krećite i postupajte po savetima Vašeg ginekologa.

Znaci menopauze

– depresija, nervoza, osećaj vrućine, znojenje, visok krvni pritisak, kardiovaskularne tegobe, kostobolja, bol u zglobovima, koža više nije elastična. Takođe, vaginalna i sluzokoža urinarnih kanala postaju suve, što dovodi do osetljivosti na infekcije. Želja za seksom postaje manja i žena izbegava polne odnose koji postaju bolni.

Lečenje

– čim menstrualna krvarenja počnu da izostaju i osetite neku od navedenih tegoba, zakažite pregled kod ginekologa. Posle ginekološkog, bićete upućeni na pregled kod interniste, analizu krvi, EKG i mamografiju. Rezultati ovih analiza i pregleda biće osnov za dalji medicinski tretman, da li je pacijentkinji neohodna terapija hormonima i na koji način.

Nemojte dozvoliti da Vas sve ove procedure uspaniče, shvatite da je sve to radi Vašeg zdravlja.
Važno je postići optimalno lučenje svih hormona. Ali, ako nešto od toga nije u optimalnoj količini, rešenje je hormonska terapija. Trebalo bi da pravilnom primenom hormonske terapije nestanu i sve tegobe. Hormonskom terapijom telo nadoknađuje estradiol i progesteron.

Međutim, nekim ženama ova vrsta terapije neće odgovarati zbog malignog tumora na bilo kom organu, nepoznat uzrok vaginalnog krvarenja, oslabljenog rada jetre ili bubrega, prisustvo porfirija, tromb.
Terapiju hormonima nikad ne smete sprovoditi bez nadzora i saveta lekara. Lekar će na osnovu Vašeg zdravstvenog stanja odrediti dužinu lečenja hormonskom terapijom. A bilo kakav potez bez saveta lekara, donosi Vam rizik od brojnih komplikacija.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation