Magnezijum

Magnezijum spada u minerale i veoma je važan za zdravlje. Uz kalcijum i fosfor jedan je od osnovnih sastojaka kostiju. Uravnotežena količina magnezijuma i kalcijuma veoma doprinosi zdravlju zuba i kostiju, značajno snižava rizik od osteoporoze, a ako je već prisutna, sprečava njen napredak.

Kontrakcija mišića je zadatak kalcijuma, a za opuštanje mišića zadužen je magnezijum.

Magnezijum je bitna stavka i u metabolizmu, a i u proizvodnji belančevina.

Ako u krvi ima dovoljno magnezijuma manji je rizik od srčanih bolesti, problema sa krvnim sudovima i nastanka aritmije. Takođe, dovoljno magnezijuma smanjiće rizik da nastupi moždani udar koga inače izaziva krvni ugrušak unutar mozga.đ

U hrani se može naći sasvim dovoljno magnezijuma, zato češće jelovnik obogatite ribom, zelenim lisnatim povrćem, orasima, semenkama, mlekom, žitaricama sa celim zrnom. Navedene namirnice obiluju magnezijumom.

U apoteci možete kupiti antacide, laksative i analgetike – u njima se takođe nalazi mnogo magnezijuma, a lekarski recept Vam ne treba.

Ako ste bolesni ili pod stalnim stresom, trebaće Vam veće količine magnezijuma. Dodatna količina olakšaće borbu sa nesanicom, grčevima u mišićima, PMS tegobama, srčanim tegobama, anginom pektoris, lošom cirkulacijom i tome slično. Veća količina magnezijuma neposredno nakon infarkta uvećaće šanse da pacijent preživi.

Telo ima veliku moć prerađivanja magnezijuma. Bubrezi, ako je potrebno, štede izvesnu količinu magnezijuma, a sva nepotrebna količina se izlučuje, zato je rizik da čovek nema dovoljno magnezijuma u organizmu ili da se otruje zbog viška, zaista mali.

Preporučen dnevni unos:

– muškarcima – 350 miligrama
– ženama – 280 miligrama
– trudnicama – 320 miligrama

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation