Lekovite biljke

Modernim ispitivanjima ustanovljeno je da su tradicionalni, prirodni lekovi definitivno lekoviti. Dajemo Vam pet primera biljaka koje deluju lekovito i preventivno.

Bosiljak
Reč je o biljci za čiju se blagotvornost zna već vekovima. Bosiljak sadrži tanin, glikozid, kamfor i eterično ulje, pa je pogodna kao pomoć u borbi sa nadutošću, mučninama, astmom, depresijom, artritisom, glavoboljom, otečenim zglobovima i bolesti pluća. Istraživanjem je utvrđeno da pomaže i u suzbijanju parazita u crevima i da pojačava apetit. Osim toga, damama koje imaju problema sa menstruacijom savetuje se upotreba bosiljka. Može da smanji nivo šećera u krvi i da doprinese polnoj moći muškarca.

Čkalj
Može se upotrebiti u slučaju želudačnih i crevnih problema. Pomaže kod dijareje, grčeva, nadutosti i stomačnih bolova. Dejstvo eteričnih ulja i gorkih materija je protivbakterijsko, doprinose funkciji probave, između ostalog proizvodi se veća količina želudačne kiseline, što uklanja opterećenje želuca i creva kao i nadutost.

Korijander
Vrlo blagotvorna biljka. Utiče antiseptično, antioksidansno, diuretički i antispazmolički. Eterično ulje korijandera doprinosi boljem apetitu, probavi i suzbijanju grčeva. Blagotvorna dejstva poseduju plod i listovi. Važno je reći da se listovi većinom upotrebljavaju kada se osuše, mada ih je moguće upotrebiti i u svežem stanju. Kada je reč o plodu, on se upotrebljava u formi praha ili čaja. Pomaže u lečenju bolesti tipa bronhitisa i kod kašlja. Zahvaljući protivupalnim svojstvima, daje pozitivne rezultate i kada se radi o artritisu. Damama koje imaju problem bolnih menstruacija preporučuje se da upotrebljavaju korijander. Velikim brojem studija ustanovljeno je da korijander suzbija bakterije tipa ešerihije koli. Doprinosi varenju, smanjuje loš holesterol kao i glukozu u krvi. Elimiše nadutost i pomaže kod proliva.

Zlatnica
U zlatnici ima eteričnih ulja, triterpenskih saponina, fenolglikozida i flavonida. Od pomoći je kada se radi o astmi, bronhitisu, reumi, artritisu, bolestima prostate, bolestima bubrega (na primer kamen u bubregu) i psihičkim smetnjama. Mokraćne puteve oblaže sluzokoža. To područje je pogodno za pojavu i razmnožavanje bakterija. Ako učestalo osećate nagon za uriniranjem, pri mokrenju se javlja peckanje i prisutni su grčeviti bolovi, čaj od zlatnice bi trebalo da Vam pomogne. U ovoj biljci ima sastojaka koji utiču protivupalno, diuretički i uklanjaju grčeve: doprinose funkciji bubrega i stvaraju nagon za uriniranjem. Na taj način bakterije napuštaju organizam.

Zdravac
Govorimo o planinskoj biljci, čiji period cvetanja počinje, u aprilu a završava se u junu. Zdravac poseduje poseban miris, u njemu ima eteričnih ulja, holina, tanina, pektina kao i flavonskih heterozida. Sastojci nadzemnog dela zdravca pomaže kada je reč o neprijatnom mirisu iz usne duplje i infekciji usne duplje. Imunitet čini snažnijim, doprinosi uspešnijem funkcionisanju bubrega, oporavku od iscrpljenosti. Ako patite od nesanice, zdravac će Vam biti od koristi.
Pomoću zdravca uklanja se iscrpljenost. 10 grama ove biljke preliti sa 2 decilitra provrele vode i poklopiti posudu. Posle pola sata procediti i piti pre jutarnjeg obroka.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation