Lečenje sinusa

Sinusi su neka vrsta produžetaka nosne šupljine, ispunjeni su vazduhom, i tako doprinose njegovom zagrevanju pri prolasku kroz nos i održavanju njegove vlažnosti. Veruje se da pomažu i jačem rezoniranju, tj.odzvanjanju glasa. Čovek ima osam ili više ovakvih malih šupljina u kostima čela i lica, a samo u čeonoj kosti nalaze se dva sinusa. Najveći sinusi su u gornjoviličnim kostima, a nešto manji se nalaze u gornjem delu i na bočnoj strani nosne duplje. Sve ove šupljine su obložene produžecima sluzokože nosne duplje, a sluz iz sinusa sliva se u nos.

Neretko se u predelu lica se mogu javiti i bolovi usled oboljenja nosa i sinusa. Najčešće se radi o akutnim bolovima, koji prolaze sa izlečenjem osnovnog oboljenja. Samo u retkim slučajevima, oni mogu imati hronični karakter. Simptomi bola usled zapaljenja su najčešće otežano disanje kroz nos, oslabljen miris i curenje iz nosa. Ubrzo nakon pojave simptoma, razvija se akutno zapaljenje nosa i sinusa, uz pogoršanje pomenutih simptoma. U ovom periodu, veliki deo pacijenata sa upalom i gnojnom sekrecijom iz nosa ne oseća nikakav bol. Kad se jak bol pojavi, najčešće je na strani upale, udružen sa povišenom temperaturom i zapušenim nosem. Ukoliko je upalom zahvaćen gornjevilični sinus, bol se može proširiti i na zube. Pogoršanje ovog bola nastaje u situacijama koje pogoduju blokadi prirodnih otvora sinusa, onemogućavajući tako njihovo adekvatno pražnjenje, kao npr. let avionom i skijanje.

Najbolji način lečenja bola uzrokovanog upalom nosa i sinusa je otklanjanje samog uzroka bola, odnosno izlečenje upale koje može biti konzervativno i hirurško. Konzervativno podrazumeva primenu antibiotika, dok hirurško lečenje podrazumeva endoskopsku intervenciju. Uz pomoć minijaturne kamere, kroz prirodne otvore, ulazi se u sinuse i radi pražnjenje bez dodatnih otvora. Ova intervecija je precizna, minimalno invazivna, efikasna i praćena je brzim postoperativnim oporavkom.

Upale sinusa često uzrokuju polipi, koji su vrsta benignih sluzokožnih izraštaja u nosu. Oni blokiraju prolaz vazduha i na taj način otežavaju disanje. Osobe koje imaju polipe su tako sklonije zapaljenima uha, grla i nosa, a često imaju i poremećaj mirisne funkcije. Polipi uglavnom nisu uzročnioci glavobolje, niti bola u licu. Osobe sa polipima su sklonije glavoboljama, ali je to posledica hroničnog problema sa disanjem usled neprestanog začepljenja nosa. Polipi mogu blokirati sinusne otvore, što izaziva zastoj u pražnjenju sinusa, a to takođe dovodi do upale i jakog bola. Polipi se brzo i efikasno mogu odstraniti hirurškim putem. Kada se odstrane, u roku od par nedelja disanje i praženjenje sinusa se vraćaju u normalnu funkciju, čime prestaju bolovi i smanjuje se mogućnost novih upala.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Kako smanjiti krvni pritisak
Kako sprečiti dijabetes
Lečenje upale grla
Homeopatija
Brži rast kose
Kako se leči depresija
Kako izlečiti mamurluk
Zapušen nos
Sve prednosti elektronskih cigareta
Domaća mast protiv hemoroida. Recite im ZBOGOM zauvek!
NAJČEŠĆI UZROK RAKA o kom vam niko nije pričao: Doktorka otkriva kako da proverite KISELOST ŽELUCA!
Za sve pušače: Ovaj napitak očistiće vam pluća i možda vas nagovoriti da napokon prestanete pušiti
Post navigation