Lečenje hemoroida

Hemoroide, odnosno šuljeve karakteriše proširenje vena na predelu zadnjeg creva, koje su locirane u dnu zadnjeg creva i analnog otvora. Dešava se da oteknu, te kada se creva prazne, zidovi tih vena se naprežu, postanju tanji i iritirani. Zato je osobama koje pate od hemoroida pražnjenje creva bolno, otežano i praćeno krvarenjem.

Krvarenje, svrab ili bol ovih vena čini hemoroide.

Hemoroidi se dele na spoljašnje i unutrašnje.

– Spoljašnji hemoroidi izazivaju bol i locirani su u predelu čmara. Kada se creva prazne, dolazi do spuštanja šulja. Tada ih je moguće videti i osetiti pod rukom.

– Unutrašnji hemoroidi su locirani duboko u zadnjem crevu, tako da nisu uočljivi. U većini slučajeva ne prouzrrokuju bol.

Malo je slučajeva da hemoroidi izazovu velike probleme, tako da nemate velikog razloga za zabrinutost, ali za svaki slučaj bi bilo dobro da se obratite lekaru, da bi se obavile analize – zato što krv u stolici i osećanje bola ponekad ukazuju na kancer debelog creva.

Mnogi ljudi, čak polovina, bar jednom ima hemoroide, najviše između dvadesete i pedesete godine života.
Da biste izbegli ovu nimalo prijatnu pojavu, trudite se da se što više krećete i zdravije hranite – hrana koja obiluje vlaknima gotovo sigurno zaštitiće Vas od hemoroida.

Osoba sa problemom hemoroida:
– krvari tokom pražnjenja creva, koje može biti ređe nego inače
– ima bolove tokom pražnjenja creva
– oseća bolne otoke ili čvoriće u predelu analnog otvora
– uočava analni sekret sluzave konzistencije

Ako ste jednom imali ove probleme, treba da znate da hemoroidi verovatno nikad neće potpuno nestati ako ne pribegnete metodama koje navodimo:

– Možete sedeti u toploj kupki. Voda ne sme da bude vruća, već topla. U kadicu ili lavor sipajte približno sedam do osam centimetara zagrejane vode i budite tu narednih petnaest minuta, više puta u toku dana. Ova metoda daje dobre rezultate.

– Da biste ublažili svrab trebaće Vam 0,5 procentna hidrokortizonska krema za koju Vam nije potreban lekarski recept. Da biste ublažili bol koristite paracetamol. Nemojte koristiti ibuprofen niti aspirin ili andol, zato što oni pojačavaju krvarenje.

U slučaju da ove metode ne pomognu, obratite se lekaru koju će razmotriti koji medicinski zahvat treba primeniti:

1. hemoroidi se mogu ukloniti pomoću injekcije. Ako je u pitanju unutrašnji šulj, injekcija koja sadrži fenol u ulju, kinin, ureju ili natrijum – moruat neposredno u hemoroid. Tako će se formirati ranica i zatvoriti šulj. Ova metoda je uspešna kod približno 90 % pacijenata.

2. hemoroidi spušteni kroz analni otvor uglavnom se mogu ukloniti tako što će se podvezati – doktor postavlja elastični povez i uz pomoć posebnog instrumenta učvršćuje ga oko hemoroida. Tako se zaustavlja doticanje krvi, pa ubrzo dolazi do sušenja i otpadanja hemoroida.

3. uz pomoć električne sonde, lasera ili infracrvenog svetla vrše se metode uklanjanja hemoroida zvane koagulacija i kauterizacija

4. operacija pod opštom anestezijom zvana hemoroidektomija. Uspeva kod 95 % pacijenata.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation