Lečenje gastritisa

Gastritis je upala želuca, koja izaziva iritaciju sluznice želuca. Napad gorušice može biti iznenadan, ali može prerasti i u hroničan. Gastritis može biti uzrokovana prekomernom upotrebom alkohola, hroničnim povraćanjem usled neodgovarajuće ishrane, stresa, ili upotreba određenih lekova, kao što su aspirin ili drugi anti-upalni lekovi.

Takođe, najčešći biološki uzročnik gastritisa ja bakterija Helicobacter pilori koja živi u sluzokoži želuca. Bez lečenja, infekcija ovom bakterijom može dovesti do pojave čira. Ako se gastritis ne leči, može dovesti do ozbiljnog gubitka krvi i može da poveća rizik od razvoja raka želuca.

Simptomi gastritisa variraju među pojedincima, ali kod mnogih ljudi najčešće nema nikakvih simptoma. Međutim, gastritis će te sigurno prepoznati ako dođe do pojave mučnina ili grčeva u gornjem stomaku, do bola u predelu abdomena, povraćanja i loše probave. Ako između obroka imate osećaj peckanja i ,,lomljenja’’ u stomaku između obroka ili noć, ako vam to izaziva štucanje ili podrigivanje, ako nemate apetita, to je siguran znak da sa želucem nešto nije u redu. Najjači simptomi koji ukazuju na gastritis su povraćanje krvi i crna, retka stolica.

Domaćim sokovima, možete ublažiti tegobe koje nastaju zbog gastritisa. Na primer, možete kombinovati sok od spanaća i sok od šargarepe za lečenje gastritisa kod kuće, konzumirajući po jednu čašu jednom dnevno. Topla pića takođe su se pokazala podjednako korisnim. Možete piti čaj od breskvinog lišća, koji će umiriti želudac. Spravite ga od šolje kipuće vode kojom će te preliti dve kašičice listova breskve i pustite da se ohladi 10 minuta. Ovaj čaj treba piti tri puta dnevno nakon jela. Još jedan proveren domaći recept je da potopite tri do četiri smokve u litar tople vode na 10 minuta, a zatim to procedite i pijete nezaslađeno neoliko puta dnevno.

Nemojte jesti začinjenu hranu i uzdržavajte se konzumiranja jakog čaja ili kafe, dok patite od gastritisa. Takođe bi trebalo da se uzdržite od cigareta, slatkiša, kisele i ljute, jakih začin, posebno bibera, karija i ljute paprike. Možda će vam se hrana koju tad konzumirate učiniti bljutavom, pa joj ukus možete poboljšati prirodnim, svežim začinima kao što su nana, bosiljak ili origano.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation