Lečenje anemije

Kada se smanji broj crvenih krvnih zrnaca, dolazi do anemije odnosno malokrvnosti.

Znaci anemije

– osoba se brzo umara i malaksala je.U nekom dramatičnijem slučaju, pacijent je bled u licu, nema elana, javlja se vrtoglavica, migrene, apetit je znatno slabiji, nokti su ispucali, otkucaji srca su ubrzani, i organizam je uopšteno slab.

Analiza krvi

– uput za laboratorijsku analizu krvi daće Vam lekar opšte prakse. Tako će se utvrditi broj i stanje crvenih krvnih zrnaca, nivo hematokrita kao i kojoj količini je prisutan Hb (hemoglobin). Optimalna količina hemogobina za osobe muškog pola je 180 g/l, a za osobe ženskog pola 130 g/l . Ukoliko je zastupljenost hemoglobina manja, to ukazuje na anemiju. Broj eritrocita je manji i oni se velikom brzinom razlažu ako je nivo hematokrita niži od optimalnog.

Zašto nastaje anemija?

– eritrociti se stvaraju u koštanoj srži. Koštana srž tada treba da bude snabdevena vitaminima, proteinima i gvožđem. U odsustvu dovoljne količine pomenutih materija, veliki je rizik od pojave anemije.

Obilna menstrualna krvarenja, oštećenja jetre, bubrega, loše stanje koštane srži takođe mogu dovesti do anemije. Telu je neophodan stalni optimalni unos gvožđa, a to se postiže pravilnom ishranom. U protivnom, može doći do sideropenijske anemije.

Veoma je važno da organi za varenje optimalno apsorbuju, da bi se održala količina gvožđa, a u tome pomaže hlorovodonična kiselina.
Trudnice bi trebalo da unose veće količine gvožđa.

Lečenje

– terapija podrazumeva snabdevanje organizma gvožđem. Hemoglobin pomaže u transportu kiseonika u sva tkiva u telu. Takođe, od važnosti je i za imunološki sistem. Zato je potrebno redukovati ishranu i kroz hranu unositi više mangana, kalcijuma, fosfora, bakra i vitamina C, B2, B11 i B12.

Ishrana

– uvrstite u jelovnik veću količinu živinskih iznutrica, jela od crvenog mesa, jaja (žumance je od posebne koristi), oraha, lisnatog zelenog povrća i sušenog voća, klica pšenice, jela od krompira.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Kako sprečiti dijabetes
Proširene vene - lečenje
Lečenje hemoroida
Šta je najbolje za bubuljice
Odvikavanje od alkohola
NEVEROVATNO: Izlečite KOSTI I ZGLOBOVE samo jednim SASTOJKOM koji svi imamo u kuhinji!
Uz pomoć čuvarkuće recite zbogom cistama u organizmu
Metoda uspostavljanja vida po Norbekovu. Zahvaljujući njoj hiljade ljudi su zaboravili na naočare za...
16 Znakova da je vaša JETRA preopterećena TOKSINIMA koji vas čine debljim!
REŠITE PROBLEM SA VAŠOM KIČMOM UZ OVAJ NEVEROVATNI RUSKI LEK!
Kondilomi - šta su, kako izgledaju i koja je terapija
Imam 74 godina, i nisam mogla ni hodati! Onda sam počela nanositi ovu SMESU na zglobove i kosti. Pro...
Post navigation