Lečenje alkoholizma

Alkoholizam je bolest. To verovatno i sami znate. Iako alkoholičari to neće da priznaju, to je činjenica. S obzirom na to, alkoholizam bi trebao da se leči. Međutim, najpre da ukažemo na simptome koji ukazuju da je neko alkoholičar.

Simptomi koji se javljaju kod alkoholičara, a koje ćete sigurno primetiti jesu nervoza, napetost, pa i agresivnost i depresija. Alkoholičari umeju često da se preznojavaju, uglavnom se bude rano a san im je poremećen i nemiran. To su samo početni simptomi.

Ono što se kasnije javlja, posle duže svakodnevne konzumacije alkohola jesu drhtanje, gubitak pamćenja, osećaj izgubljenosti u vremenu i prostoru, odnosno gubitak orijentacije, alkoholno ludilo, odnosno halucinacije. Pod time se podrazumeva da osoba vidi i čuje ono što ne postoji. Za alkoholičare je karakteristično i opadanje apetita, znači nedostatak želje za hrano.
Zbog toga dolazi do neuhranjenosti, osoba koja je alkoholičar naglo smrša i kod nje dolazi do poremećaja organa za varenje. Još jedan simptom koji se javlja kod alkoholičara jeste opšta slabost u rukama i nogama, a u najgorem slučaju može doći i do njihove potpune paralize. Takođe, kod alkoholičara dolazi i do smanjenja vida, a nekada i do potpunog slepila. Ovo je posebno izraženo u slučaju ako alkoholičar puši, što je vrlo često. Alkoholičar često menja raspoloženje bez razloga, pravi neukusne šale na račun drugih i potnjenjuje ih.

Alkoholičari ne mogu da se kontrolišu, ne mogu da se zaustave u uzimanju pića, neophodno im je da svaki dan uzimaju alkohol i to čak pola litre ili litru žestokog pića.

Najčešće su muškarci alkoholičari ali to mogu biti i žene. One možda ne znaju da je alkohol štetan u trudnoći za plod, te da zbog njega mogu roditi decu sa urođenom manom.

Alkoholičara je u najvećem broju slučajeva teško naterati da krene na lečenje. Ono može biti lekovima ili psihološko i socijalno, odnosno u vidu grupne terapije. Tu terapiju najčešće obavljaju socijalni radnici koji razgovorom pokušavaju da utiču na alkoholičara i da mu ukažu da posledice koje on može da ima. Kod lečenja je najvažnija podrška porodice.
Njihovo ponašanje treba da bude usmereno na to pomogne alkoholičaru da se izleči. Treba da ga uputi na ustanovu u kojoj treba da se leči i da svo vreme bude uz njega. Ne sme da viče na njega, da ga kritikuje, obmanjuje, već lepim rečima da utiče na njega, da ga savetuje i bodri. To će njemu sigurno mnogo značiti i pomoći da se izleči.
Međutim, ta podrška, u većini slučajeva izostaje ako je ženi potrebna pomoć. Muž je najčešće ostavlja da se sama bori sa tom bolešću i ne želi da joj pruži podršku. Međutim, u slučaju da je muž alkoholičar, žena je uglavnom inicijator početka lečenja i ide sa njim na terapije.

Alkoholičar retko dolazi na lečenje dobrovoljno. To se može desiti samo u slučaju kada je njegovo zdravstveno stanje ugroženo jer tada on to primećuje i počinje da se plaši za svoje zdravlje i svoju budućnost, zatim ukoliko mu prete otkazom a on ne želi da izgubi posao ili dođe do ozbiljnih porodičnih konflikata, kada on vidi da mu se porodica raspada, da će izgubiti ženu i da će ga deca odbaciti.

Izlečenje je moguće samo je potrebna jaka volja i želja jer ako je alkoholičar čvrsto odlučio da se izleči, to će sigurno i uspeti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation