Kurkuma začin

Specifičan začin koji je poznat pod imenom Kurkuma dolazi nam iz inidije. Iako se u našoj kuhinji nalazi toliko često jer većina i ne zna za ovaj začin, na njihovom podneblju je dosta zaustupljen zbog lekovitih svojstva i nikako nije za potecnjivanje.

Ako nikada niste čuli za ovaj začin, obratite pažnju kada se nađete u prodavnicama zdrave hrane. Kurkuma začin je zlatno žute boje i ima blago gorki ukus, osnovni je sastojak mešavine začina za kari. Uostalom i sama boja karija potiče upravo od njega.

Mada, osim žute kurkume ovaj začin se može naći i u crnoj boji, ali teško i gotovo da je na ivici izumiranje. Za to su navodno odgovorne klimatske promene, ali i on ima svoje lekovite moži jednako važne i široko pirmenjivane kao i žuta kurkuma.

Lekovita svojstva kurkuma u raznim zemljama

Uostalom Kurkuma se u Inidiji upotrebljava više od 2.5000 godina zbog svojij na dalko čuvenih leovkitih svojstva. Takođa, Kurkukma je čest sastojak brojnih ajuverdskih preparata za lečenje. Pre svega začin Kurkuma je poznat po tome da je odličan kod lečenja šećerene bolesti, ali i , bolesti disajnih organa, krvi i krvnih sudova, raznih koznih oboljenja.

U kineskoj medicini ovaj začin je pr svega namenjen za lečenje depresije, dok ga narod u Brazilu u svojoj narodnoj medicini koristi za zaustavljanje krvarenja. Narodna brazilska mediicna kurkumu preporučuje i kao moćan protivotrov kod ujeda zmija otrovnica. Havajci začin kurkumu u svojoj narodnoj meidicini koriste pre svega u vidu soka koji se stavlja u usi radi uklanjanja bola i u nos, protiv upale sinusa. Prah kurkume se koristi na azijskom kontinentu kao dodatak kremama za lecenje koznih bolesti.

Ono što je posebno važno kod ovog začina jeste da se poslednjih godina širom sveta govori o tome kako kurkuma unistava stanice raka.

Na našem podneblju ovaj začin možete kupiti u svakoj malo bolje snadbevenoj prodavnici. Možete ga kupiti zasebno ili u sastavu karija, a dobar je jer podstiče varenje i sprecava nastanak gasova i nadutosti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation