Kondilomi – šta su, kako izgledaju i koja je terapija

Kondilomi ili polne bradavice su male, mesnate izrasline ili promene na koži bilo gde na genitalijama ili oko anusa.

Mogu da budu pojedinačne bradavice ili one koje rastu u obliku grozda ili karfiola. Uzrokuje ih humani papiloma virus (HPV).

kondilomi

Kako se prenose kondilomi?

Polne bradavice se prenose putem vaginalnog, analnog, i vrlo retko oralnog seksualnog odnosa, a ponekad čak i samo direktnim kontaktom genitalnog predela, kao i deljenjem seksualnih pomagala.

Muškarci su podjednako zarazni kao i žene, samo su simptomi kod muškaraca manje vidljivi.

Kondomi predstavljaju najefikasniji način da se zaštitite od genitalnih bradavica. Međutim, ni oni ne pružaju 100% zaštitu jer se HPV može širiti i kontaktom sa kože na kožu, onim delom koji kondom ne pokriva.

Veći broj seksualnih partnera povećava rizik od oboljevanja. Postoje vakcine koje štite od određenih tipova HPV koji mogu da izazovu bradavice ili karcinom grlića materice. Čak i onda kad primite vakcinu protiv HPV, morate i dalje da idete na kontrolne skrininge kod ginekologa jer vakcina ne garantuje da nećete razviti rak grlića materice ili kondilome u budućnosti.

Vakcina je najkorisnija pre nego postanete seksualno aktivni.

Izgled genitalnih bradavica

Većina inficiranih neće razviti nikakve vidljive promene na koži. Može proći i nekoliko meseci pa čak i godina nakon kontakta sa virusom, do pojave vidljivih bradavica. Pad imuniteta dovodi do njihove manifestacije. Nekada se telo samo izbori sa virusom, posebno ako ste mlađi i dobrog zdravlja.

Najčešća lokacija kondiloma kod žena je u vlažnim predelima, oko vaginalnog otvora, na grliću materice, unutar vagine, oko ili unutar anusa, i ređe, na gornjim delovima butina. Obično ne dovode do bola ili neprijatnosti, već slučajno budu primećene.

Najčešća lokacija kondiloma kod muškaraca je na penisu, skrotumu, unutar uretre (cev kroz koju teče urin), oko ili unutar anusa i ređe na gornjim trećinama butina. Ne bi trebalo na osnovu slika sa interneta da sami sebi postavljate dijagnozu. Uvek konsultujte lekara ukoliko se jave simptomi i posumnjate da ste oboleli.

Kako se postavlja dijagnoza?

Postavljanje dijagnoze od strane lekara ginekologa je najčešće lako. U zavisnosti od lokacije, možda će biti potrebno detaljnije ispitivanje. Da bi otkrio one skrivene kondilome, lekar može izvršiti bezbolni pregled vagine, grlića materice i/ili anusa, te uraditi Papa Nikolau test.

Ako pak, imate problem sa mokrenjem, specijalista urologije može proveriti izgled uretre.

Terapija kondiloma

Lečenje zavisi od vrste bradavica i lokacije.

Postoje dva osnovna vida lečenja: – prvi je primena krema, melema ili čajeva za kondilome, ili – uništavanje bradavica njihovim smrzavanjem, grejanjem ili mehaničkim uklanjanjem.

Efikastnost zavisi od samog tretmana za koji smo se odlučili, od veličine i vrste bradavica i od očuvanosti imunog sistema koji se bori sa virusom.

Lekar će odabrati najbolji vid lečenja i prilagoditi ga svakom pacijentu. Nekada je neophodno i nekoliko meseci da bi se bradavice poptuno uklonile, tako da su upornost i strpljenje neophodni.

Potrebno je u to vreme izbegavati i jake sapune, kreme i kupke, jer i oni sami mogu dovesti do iritacije kože.

Ako ste u drugom stanju ili makar sumnjate, morate to reći lekaru jer će i od toga zavisiti koji tretman će biti preduzet.

Seksualni odnosi nisu dozvoljeni dok se lečenje ne sprovede do kraja, jer ih možete preneti partneru.

Lečenje seksualnog partnera se podrazumeva, ukoliko ste oboje zaraženi.

Komplikacije usled lečenja kondiloma

Postoji preko 100 različitih sojeva virusa HPV – dva od njih, tip 6 i tip 11 uzrokuju najveći broj kondiloma, ali oni skoro nikada ne dovode do raka grlića materice. Međutim, postoje i sojevi koji nose vsok rizik, tip 16 i tip 18, i oni , ako se ne leče, dovode do karcinoma grlića materice. Zato je izuzetno važno da žene redovno posećuju ginekologa. Polne bradavice mogu da otežaju mokrenje i porođaj.

Majka može preneti infekciju na bebu tokom porođaja, zato je važno planiranje trudnoće i kompletan pregled ginekologa pre toga. Ako sumnjate da imate kondilome, obavezno posetite ginekologa, koji će lako doći do prave dijagnoze!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation