Komorač – lekovita biljka

Komorač se smatra veoma blagotvornom začinskom biljkom. Blagotvorni sastojci nalaze se u listovima, semenkama i korenu. Vreme za korišćenje nadzemnog dela biljke je u letnjem periodu. Bilo bi dobro konzumirati ovu vrstu začina posebno u zimskom periodu, zato što smanjuje simptome karakteristične za prehladu.

Blagotvorni sastojci
Komorač sadrži mnoštvo antioksidanasa, vitamina A, vitamina C, folne kiseline, minerala kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i mangana. Antioksidansi doprinose pravilnoj funkciji imunog sistema. U komoraču ima i eteričnih ulja – fenhema i atenola koji doprinose boljoj funkciji creva. Takođe, u ovoj biljci ima dijetetskih vlakana koja doprinose zdravlju srca; i beta karotena.
100 grama ovog začina sadrži približno 30 kcal.

Komorač eliminiše zatvor, doprinosi boljoj probavi, učestvuje u regulaciji holesterola u krvi, smanjuje povišeni krvni pritisak, deluje preventivno na pojavu grčeva. Snažan je diuretik, doprinosi radu jetre i boljem raspoloženju, eliminiše sluz kada se radi o kašlju i kijavici. Pomoćnik je i u lečenju bubrežnih i želudačnih bolesti.

Osobama koje boluju od dijabetesa posebno se savetuje da konzumiraju komorač, zato što doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi. Postoje dokazi da ova biljka ima protivkancerogeno svojstvo. Redovnim konzumiranjem semenki doprinosite lakšem lečenju osteoporoze.

Komorač je dobar saveznik svima koji žele da izgube na kilaži, zato što ima moć da umanji naslage sala stomaka, bolova i zadnjice. Grančicama ove biljke mogli biste da zamenite slane grickalice koje se i inače ne preporučuju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation