Kantarionovo ulje

Kantarion je biljka koja je poznata koja je poznata i pod drugim nazivima kao što su gorčac, zvončac, žuta metlica ili bljuzga a u našem jeziku poznata je kao bogorodičina ili gospina trava.
Delovi kantariona koji se koriste su listovi a mogu se koristiti i cvetovi.

On je poznat po mnogim lekovitim svojstvima. Koristi se kod poremećaja varenja, odnosno olakšava varenje a upotrebljava se i kod čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, pa se preporučuje svim osobama koje imaju problema sa bolovima u želudcu ili stomačnih problema.

Sastojak koji sadrži kantarion a to je etarsko ulje smanjuje nadimanje i grčeve u stomaku.
Njegovim korišćenjem zarasta čir na želudcu i dvanaestopalačnom crevu.
Pomaže i kod problema sa žuči, debelim crevom kao i kod problema sa jetrom.

Čaj od kantariona je veoma dobar za osobe koje imaju problema sa nervima, to jest koje imaju neko nervno oboljenje.
Ako imate neko od pomenutih oboljenja ili vas možda muči reumatizam ili išijas možete probati sa korišćenjem kantariona.

Ovu biljka možete upotrebljavati i ako imate nesanicu, a koristi se i kod nekih oblika depresije.
Zbog korisnih sastojaka koje sadrži kantarion se koristi i kod menstrualnih bolova.
Ako imate problem sa dijarejom, odnosno prolivom, možete probati sa čajem od kantariona koji bi trebao da ga zaustavi.
Pošto deluje na bakterije, koristi se i za pravljenje vaginaleta od kantariona. Ako vam je ustanovljeno prisustvo bakterija u vagini, možete nakapati kantarionovo ulje na tampon i koristiti to umesto vaginalete.

Još jedno pozitivno svojstvo kantarionovog ulja je što jača krvne sudove a preporučljivo je koristiti ga i kod pucanja kapilara.
Kao što ste mogli primetiti kantarionovo ulje ima antibakterijsko, protivupalno i antidepresivno dejstvo. Ono može imati i antivirusno dejstvo jer deluje i protiv nekih virusa koji mogu napasti organizam, kao što je na primer herpes ili hepatitis C.

Pored svega navedenog, može se koristiti i za spoljašnju upotrebu. Kantarion je veoma popularan po tome što se koristi za posekotine i rane na koži kao i za ubode i čireve. Ulje kantariona je veoma dobro za otoke, podlive i povrede. Primenom kantarionovog ulja rane brže zarastaju a otok na primer od ujeda insekta brže splašnjava. Kantarion je, znači, odličan kao tretman za kožu i umanjiće upalne procese na koži.
Poželjno koristiti ga i kod hemoroida , posebno onih koji krvare.

Kantarion se može koristiti u obliku čaja, ulja ili tableta.
Ako ga koristite u obliku čaja, kašiku ili dve kantariona preliti sa vodom koja je proključala i to ostaviti da odstoji par minuta , pa procediti i popiti. Možete ga zasladiti sa medom, ako želite.
Što se tiče ulja, ono se može piti 2 do 3 supene kašike , 2 ili 3 puta dnevno.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation