Kako zaustaviti krv iz nosa

Krvarenje iz nosa je neprijatna i zastrašujuća pojava, ali obično nije opasna. Deca češće imaju krvarenja iz nosa nego odraslih, obično zbog iziritirane nosne membrane ili od povrede zbog udarca. Kada odrasli dobiju krvarenje iz nosa, to može biti pokazatelj i nekog težeg medicinski problem. Zato je najbitnije utvrditi uzrok. Ako je u pitanju neki ,,dečiji’’ uzrok, može se lako zaustaviti.

Sasvim suprotno onome što znamo, nagnite se napred, ne unazad. Krv mora da ode negde i ako se nagnete unazad najverovatnije će otići niz grlo. Tako se krv može sliti u dušnik i izazivati blokiranje disajnih puteva, a na putu dalje za želudac, krv može da iziritira sluzokožu želuca i izazove povraćanje.

Začepite nos tik ispod koštanog mosta. Vaši prsti treba da budu na mekim tkivima nosa. Ne bi trebalo da bude vidljivo krvarenje dok držite nos, a ukoliko ga ipak ima, proverite stisak. Ovako zaustavljajući krvarenje, izazivate da se u membranama sluzokože nosa stvori mikroskopski ugrušci koji će potpuno zaustaviti krvarenje. Ipak ne preterujte i držite nos najviše 5 minuta.

Posle tog vremena, otpustite stisak da proverite da li je krvarenje zaustavljeno. Ako nije, ponovite ovaj korak produžavajući vreme na 10 minuta neprestano. Ponovite još 10 minuta ako je to potrebno i radite ovo sve dok krvarenje potpuno ne stane.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation