Kako ublažiti kašalj

Kašalj može biti jako dosadan, uporan i može dosta smetati.
On ustvari predstavlja samo simptom koji upozorava da nešto verovatno nije u redu sa organizmom.
Znači što prvo treba utrvrditi je uzrok kašlja.

Kašalj najčešće nastaje kada dođe do prehlade. On traje samo nekoliko dana, eventualno par nedelja. Ali ako vas muči ovaj kašalj, desiće se da ne možete da spavati u toku noći, ali to će brzo proći.
Postoji i nadraženi kašalj koji nastaje zbog nekih nadražaja u dušniku ali on je obično kratkotrajan i suv.

Kašalj može biti i posledica alergije a javlja se i kod pušača. On može biti i posledica upala grla ili bronhitisa.

Znači postoji nekoliko vrsta kašlja. To su produktivni kašalj, pri čemu se iskašljava sekret. U slučaju da imate ovu vrstu kašlja, opredelite se za sirupe koji će vam sigurno olakšati disanje i pomoći da lakše iskašljavate. To su sirup od jagorčevine, koji će razrediti sekret i eliminisati sekret i to upravo putem iskašljavanja. Takođe i sirup od bokvice ili bršljena vam mogu biti od koristi, mogu razrediti sluz i smanjiti nadražaj na kašalj.

Ako ste pušač, imate tu posebnu vrstu kašlja koja je karakterisična samo pušačima. U ovom slučaju možete u apoteci kupiti čaj za pušače a posebno je korisno unositi antioksidanse. Znači mi vam preporučujemo da voće i povrće jer su oni bogati antioksidansima. Posebno kupus, brokoli, kelj, paprika, paradaiz i dr. Unosite i dovoljno vitamina A, E, C i minerale, kao što su cink, selen i dr.

Još jedna vrsta kašlja je suv kašalj. Ovde je kašalj posledica upale sluznice i potrebno je koristiti sirupe koji umiruju nadražaj na kašalj. Sirup od belog sleza je veoma efikasan, posebno kod kašlja koji se javlja kod prehlade. To je iritirajući kašalj koji traje par nedelja. On će svakako proći ali da bi sebi olakšali može korisiti sirup. On je na biljnoj bazi pa ne može da vam škodi.

Postoji i bronhijalni kašalj. Kod njega postoji sluz koja bi trebalo da se izbacuje. Ako imate bronhijlani kašalj, od pomoći vam mogu biti čajevi ili sirupi na bazi timijana, bosiljka i majčine dušice. To će vam olakšati disanje, raširiti bronhije , pokrenuti sekret kojeg ćete razređenog lakše izbaciti. Pored toga, navedene biljke će vam smiriti i upalu sluznice.

Pored svega navedenog, postoje i neki prirodni lekovi protiv kašlja. Verovatno ste čuli za šerbet. On se priprema tako što jednu šoljicu šećera ubacite u šerpu i stavite na šporet. Sačekajte da se šećer istopi, dobije zlatnu-tamnobraon boju i onda uspete 2 šoljice vode. To mešate dok se šećer ne istopi. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi malo i popijete. U ovaj napitak možete dodati i limun. Ovo možete pripremiti i malo drugačije. Tako što ćete umesto vode, sipati mleko i sve uraditi isto.

Ako kašalj traje baš dugo, tj duže od mesec dana, trebalo bi da odete kod lekara jer, nažalost, može biti da je u pitanju neki ozbiljniji zdravstveni problem. To može biti na primer astma.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation