Kako spremiti pirinač

Kuvanje pirinča je jedna od onih svakodnevnih stvari koje svako može da uradi, ali često postoji zabuna o najboljem načinu da se to uradi.

Jedan od najvećih problema koje želite da izbegnete je da se pirinač lepi na dnu lonca, ili da sačuva svoj oblik u jelu u koje ga dodajete.

Pirinač se najčešće služi kao prilog, mada se uz razne dodatke kao što su ostalo povrće, pečurke ili začini može jesti i odvojeno.

Tad je poznat pod nazivom rižoto. Ovde ćemo vam predstaviti jedan način kako da lako priprmite ovo ukusno jelo.

Prilikom kupovine pirinča za rižoto, izaberite onaj sa kratkim zrnom ili polu – okrugli pirinač. Pirinač dugog zrna vam nije dobar za rižoto jer pri kuvanju, zrna ostaju odvojena i jelo neće biti kompaktno. Počnite sa pripremom tako što će te oljuštiti jednu malu glavicu crnog luka, sitno je iseckat i baciti na vruće ulje. Možete rižoto spremati i na ulju i na maslacu, ukus će svejedno biti fenomenalan. Kada luk porumeni, uklonite ga iz tiganja rešetkastom kašikom na tanjir, ostavljajući mast i sok od pečenja u tiganju. U to umešajte pirinač i propržite ga dok ne postane providan (ovo će trajati 7-10 minuta), stalno ga mešajući da se ne bi lepio za dno. Vratite luk u tiganj i dodajjte začine – lovor, biber, kari, mlevenu papriku…sve po ukusu. Takođe, u lonac umešajte i trećina šolje suvog belog ili crnog vina koje ste prethodno podgrejali (ako je vino hladno, stvoriće se grudvice u pirinču).

Kada vino potpuno ispari, dodajte pileću supu, bistru i proceđenu. Količina koju treba dodati je tri puta veća od količine p0irinča u tiganju. Ovu količinu dodajte postepeno. Nastavite kuvanje, mešanje i dodavanje supe kako je pirinač apsorbuje. Kada istrošite svu supu, ostavite da potpuno ispari, uz povremeno mešanje pirinča. Kada se to desi, umešajte kašiku maslaca i rendani sir, pečurke ili bilo koji dodatak koji stoji u receptu, pokrijte rižoto, i isključite plamen . Neka ostane, pokrivena par minutu. Nakon toga ga možete služiti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation