Kako spremiti lignje

Lignje spadaju u veoma ukusne morske plodove. Međutim, mnogi ljudi imaju odbojnost prema njima, upravo iz razloga što ne umeju da ih spreme na pravi način. Daćemo vam nekoliko saveta kako da ovaj specijalitet pripremite na ukusan i zdrav način:

– Bitno je da ih dobro očistite. Zbog mastila koje se nalazi u njima, najbolje je da ih položite na list novina. Videćete glavu, gde su oči i pipke koji su jasno odvojeni od tela (plašta).

– Uhvatite glavu lignje odmah iza očiju, gde se spaja na plaštom, odnosno telom. Povucite glavu nežno i polako napred, držeći čvrsto. Unutrašnji organi treba da isklize napolje. Dok ovo radite, najbolje je da stavite rukavice, kako bi izbegli fleke od mastila.

– Zatim zavucite ruke u plašt i izvucite ,,zub’’, odnosno jedinu kost koja se nalazi u telu loignje. Posle toga bi trebalo da vam ostane celo telo kao vrećica.

– Nežno sastružite spoljašnju površinu omotača tela sa oštrim nožem. Besprekorno očišćena lignja treba da podseća na filet belog mesa.

– Ovaj filet možete spremati ucelo, ili ga iseći na prstenove koje će te kasnije pohovati.

– Ako se odlučite za punjene lignje, imajte na umu da su one jako osetljive na termičku obradu i nemojte ih pripremati na visokim temperaturama.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Sponzorisano sa stranog weba:

Još zanimljviih tekstova:

Kako napraviti palačinke
Kako napraviti čizkejk (cheesecake torta)
Kako spremiti grašak
Kako spremiti pirinač
Kako napraviti sok od zove
Musaka od mesa i povrća recept
Pizza sa spanaćem recept
Kako napraviti pljeskavice i ćevape
Korpice sa jagodama
ZA PUŠAČE I BIVŠE PUŠAČE Ovaj sok od tri biljke će vam očistiti pluća
Ovo je piće od kojeg se brzo mršavi, treba li nešto bolje? RECEPT
Pozdravite se visokim krvnim pritiskom i holesterolom uz ovaj tradicionalni lek
Post navigation