Kako spremiti lignje

Lignje spadaju u veoma ukusne morske plodove. Međutim, mnogi ljudi imaju odbojnost prema njima, upravo iz razloga što ne umeju da ih spreme na pravi način. Daćemo vam nekoliko saveta kako da ovaj specijalitet pripremite na ukusan i zdrav način:

– Bitno je da ih dobro očistite. Zbog mastila koje se nalazi u njima, najbolje je da ih položite na list novina. Videćete glavu, gde su oči i pipke koji su jasno odvojeni od tela (plašta).

– Uhvatite glavu lignje odmah iza očiju, gde se spaja na plaštom, odnosno telom. Povucite glavu nežno i polako napred, držeći čvrsto. Unutrašnji organi treba da isklize napolje. Dok ovo radite, najbolje je da stavite rukavice, kako bi izbegli fleke od mastila.

– Zatim zavucite ruke u plašt i izvucite ,,zub’’, odnosno jedinu kost koja se nalazi u telu loignje. Posle toga bi trebalo da vam ostane celo telo kao vrećica.

– Nežno sastružite spoljašnju površinu omotača tela sa oštrim nožem. Besprekorno očišćena lignja treba da podseća na filet belog mesa.

– Ovaj filet možete spremati ucelo, ili ga iseći na prstenove koje će te kasnije pohovati.

– Ako se odlučite za punjene lignje, imajte na umu da su one jako osetljive na termičku obradu i nemojte ih pripremati na visokim temperaturama.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Kako napraviti fondan masu
Kako napraviti čizkejk (cheesecake torta)
Srneći gulaš recept
Slatke kocke recept
Kocke od čokolade recept
Čizkejk sa čokoladom
Pileće rolnice
Skida glavobolju, otečenost nogu i normalizira pritisak za par minuta – Recept!
Prirodni antibiotik - Jača imunitet, leči zubobolju i opekotine!
Uz pomoć smokvi možete SMRŠATI kao od šale ako znate OVAJ RECEPT
KURKUMA JE ČUDO: Pogledajte 3 recepta sa kurkumom koja će vas oduševiti!
Nemojte trošiti novac na lekove za visok pritisak i holesterol, probajte ovaj stari recept
Post navigation