Kako spremiti brokoli

Brokoli je vrsta povrća koja je dostupna tokom cele godine. Možete da ga kuvate, barite, grilujte ili propržite na malo ulja. Najviše se koristi kao prilog, dok se kao samostalna hrana, prvenstveno zbog blagog ukusa, daje bebama i maloj deci. Evo nekoliko predloga kako lako i bez muke da uživate u pripremi ovog povrća.

Pre pripreme, brokoli dobro operite. Kako bi ga lakše očistili, najbolje je da ga podelite na manje delove i tako perete jedan po jedan cvet pod tekućom vodom. Kada je brokoli očišćen, kuvajte ga u slanoj vodi 4 do 7 minuta. Ako se odlučite za kuvanje na pari, u aparatu za to je dovoljno tri do pet minuta da bi brokoli bio gotov. Baren ili proparen brokoli složite u vatrostalnu posudu premazanu maslacom i u koju je sipano malo vode. Tri do pet minuta ga pecite u mikrotalasnoj, a po želji preko njega možete narendati sir.

Ako se odlučite da ga pržite na ulju, prvo propržite beli luk na malo maslinovog ulja i mlevene crvene paprike. Pazite da luk ne izgori, jer će onda imati loš miris. Nakon pet minuta, dodajte brokoli i pržite ga još pet minuta. Ispržen brokoli pospite rendanim sirom ili sokom od limuna i služite kao prilog.

Još jedan način pripreme je grilovanje. Napravite marinadu od maslinovog ulja, začina po izboru i belog luka. Pre nego što uključite gril, držite glavice brokolija u marinadi makar dva sata. Grilujte brokoli na blagoj vatri, kako ne bi zagoreo. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Jako je bitno da prilikom grilovanja zadrži svoj oblik i sokove koje je upio iz marinade.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation