Kako smanjiti menstrualne bolove

Većina zena danas u periodu menstruacije ima bolove. Retke su one koje ne osećaju nikakve tegobe. Kada pomenemo tegobe, mislimo na bolove u donjem delu stomaka, glavobolje, nadutost, pa i mučnine. Ovi simptomi najintenzivniji su prvi dan ali mogu potrajati i 3-4 dana.

Ako i vi imate ovaj problem, navesćemo vam nekoliko nacina kako da sebi olakšate u “onim danima”.
Prvo što bi trebalo da uradite je da se rešite loših navika. To znači da prestanete da pijete i pušite jer je dokazano da to može uticati na jačinu menstrualnim bolova. Prema nekim istraživanjima, ako ste pušac osetiće intezivniji bol, od onih koji to nisu.

Postoje i neka pravila koja hrana može loše uticati, a koja dobro na menstrualne bolove.
Ako vam muce pomenuti bolovi, treba da smanjite unos natrijuma a povecate unos kalcijuma i cinka, odnosno namirnica koje ih sadrže. Kada je reč o natrijumu, to znači da treba da treba da izbegavate so i uopšte slanu hranu. Za početak smanjite njen unos, jer se ne preporučuje da odjednom, naglo prestanete da je konzumirate. A da biste povećali unos kalcijuma, konzumirajte mleko i mlečne proizvode jer su oni bogati njime.

Što se tiče vitamina, od pomoći vam mogu biti vitamin E i B, pa ih možete uzimati kako putem ishrane, tako i u vidu tableta koje ćete kupiti u apoteci.
Preporučujemo vam i da jedete niskokaloričnu hranu jer je dokazano da ona može smanjiti intenzitet bolova.
Najbolje bi bilo da jedete hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama jer oni opuštaju mišiće, pa se i bolovi smanjuju. Zato ako ste u mogućnosti, jedite morsku ribu kao sto je losos, skuša ili sardina.

Čajevi su nešto što vam svakako možemo savetovati da pijete u “onim danima”. Popijte neki biljni čaj, najbolje bi bilo čaj od kamilice ili nane jer oni smiruju i opuštaju.

Možda niste znali ali ananas sadrži sastojke koji opuštaju mišiće, pa vam on može pomoći u smanjenju grčeva.
Pored pomenutih saveta u vezi ishrane, preporučujemo vam i blage vežbe, posebno vam joga može biti od koristi.

Još nešto što možete probati jeste masaža. Lezite na ledja i kružnim pokretima lagano masirajte donji deo vašeg stomaka, osetićete olakšanje. Pored masaže možete takođe leći na leđa, noge priviti uz stomak , savijene u kolenima i obgrliti ih rukama. Ostanite u ovom položaju par minuta, moguće je da ćete osetiti smanjenje bolova.

Većini žena je lakše kada leže, pa bi zato bilo dobro da izbegavate stajanje.
Verovatno ste culi i za toble obloge koje treba da stavite na donji deo stomaka ili da ga jednostavno utoplite cebetom, pa pokušajte i sa tim.

Pored svega navedenog, možete popiti neki lek protiv bolova, ali ipak se najpre potrudite da bolove otklonite prirodnim putem. Tako je ipak zdravije jer lekovima unosite hemiju u organizam, što baš i nije preporučljivo.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation