Kako savladati tremu

Sigurno ste nekada pred neki važan događaj osetili strah. To je, ustvari, trema. Pred bilo koji javni nastup, kao što je na primer odgovaranje u školi, ispit na fakultetu ali takođe i pred razgovor za posao ili prvi sastanak sa simpatijom sigurno ste osetili tremu. Bojali ste se da li će sve proći dobro, da li ćete zaboraviti ono što ste naučili, da li ćete reći nešto pogrešno ili ispasti smešni.

Kada je reč o situacijama u kojima možete osetiti tremu to su kada treba da govorite pred nekom većom grupom ljudi, kada treba da se takmičite sa nekim u nečemu ili da odgovarate pred profesorom. To su, znači, uglavnom slučajevi kada vas neko gleda i kada se bojite da ćete nešto pogrešno uraditi ili reći.

Sigurno ste čuli kako mnogi sportisti, pevači ili glumci kažu kako imaju tremu. To je zato što nastupaju javno, odnosno pred velikim brojem ljudi i zato osećaju veliki pritisak. Znaju da moraju da pruže najbolje, odnosno sve od sebe jer to očekuje kako publika, tako i njihov trener.

Trema počinje neposredno pred sam nastup ili izlaganje. Tada nastaju uzbuđenje koje je često praćeno i nekim siptomima. To su lupanje srca, znojenje ruku , bol u želudcu a nekome se i zacrvene obrazi. Može se desiti i da osobi koja ima tremu nastane potpuna praznina u glavi, odnosno da blokira i ne može ničega da se seti. Zbog uznemirenosti koja je prisutna , može se javiti i zamuckivanje ili drhtanje glasa.

Ako ste i vi nekada imali neki od ovih simptoma ili vas i dalje često muči trema, treba da znate nekoliko pravila koje će vam pomoći da je prevaziđete.

Kako savladati tremu?

Na prvom mestu, trudite se da uvek razmišljate pozitivno. Negativno razmišljanje, odnosno ako gledate samo crno, to vam nikako neće biti od pomoći. Zato vam savetujemo da se skoncentrišete samo na pozitivne misli. Bodrite sami sebe. Recite sebi : „Ja to mogu, ja to hoću i uspeću.“ Znači, ubedite sebe da ste spremni na to što vas čeka i kako će sve dobro proći. Videćete da će vam to pomoći da ostvarite dobre rezultate i ostavite dobar utisak na sagovornika.

Kada se oslobodite negativnih misli, eliminisaćete i negativnu energiju u vama. Imajte u vidu da niko ne voli nervozne i negativne osobe, zato se smirite, budite strpljivi i tako ćete obuzdati tremu.

Pred neki važan događaj ili sastanak se možete prethodno opustiti uz neku laganu muziku. Neka to budu neki zvuci koji vam prijaju, koji će vas smiriti i vaše misli prebaciti na nešto sasvim drugo.

Uvek se naspavajte i dobro odmorite ako vas čeka nešto važno što treba da uradite. Ako ste neispavani i iscrpljeni to će samo pogoršati vaše stanje.

Još nešto što je važno je da se nikada ne poredite sa drugima i ne postavljate sebi previše visoke ciljeve. Ako to uradite, previše ćete se opteretiti i nećete moći da se skoncentrišete na ono što vas čeka.

I na kraju, ono što je najvažnije jeste da nikada ne sumnjate u sebe. Znači, verujte u sebe, da je ono što radite najbolje što možete i onda ćete sigurno postići najbolje rezultate.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation