Kako savladati suvi kašalj?

Promenljivo vreme i velike oscilacije u temperaturi ujutru, preko dana i uveče, jedan su od glavnih razloga što su čekaonice domova zdravlja pune pacijenata koji se žale na grebanje u grlu i suvi kašalj. Lekari to objašnjavaju nesposobnošću organizma da se brzo prilagodi na promene, usled čega se javljaju različite infekcije.

kako-savladati-suvi-kasalj

U većini slučajeva suvi kašalj se javlja kao pratilac virusnih i bakterijskih infekcija. Kod kijavica i upala sinusa često dolazi do slivanja sekreta u ždrelo, što dovodi do iritacije, odnosno upornog i dosadnog kašlja. I kod virusnih upala ždrela, usled sušenja sluzokože, nastaje suvi kašalj.

Terapija

Lekari ovakvim pacijentima najčešće preporučuju simptomatsku terapiju, odnosno konzumiranje mlakih napitaka i različitih vrsta septoleta. To su različiti biljni, vitaminski ili hemijski preparati koji su dostupni u svim apotekama.

U terapiji se mogu koristiti i biljne lingvalete, kao što su tablete propolisa sa vitaminom C, tablete lubenice i prirodna sredstva za ispiranje grla, pri čemu je posebno efikasan čaj od žalfije. Ponekad, ukoliko je kašalj veoma izražen i iritirajući, prepisuju se i medikamenti za suzbijanje kašlja, mada se u poslednje vreme to sve češće izbegava. Tada je uglavnom reč o gotovim preparatima sa kodeinom.

Osim blagotvornih preparata koji se nabavljaju u apotekama, brojni su i narodni lekovi koji mogu da budu veoma uspešni u ublažavanju simptoma suvog kašlja. Odlično sredstvo narodne medicine u borbi protiv suvog kašlja je na primer šerbet – preprženi šećer preliven vodom ili mlekom. Još jedno jako efikasno sredstvo je napitak od peršuna i belog vina. U čašu belog vina sipajte 2 kašike peršunovog korena i prokuvajte vino. Napitak se pije vreo, 3 puta dnevno.

Ukoliko se pak suvi kašalj javio kao posledica bakterijske infekcije, onda je neophodno u terapiju uključiti i antibiotike. Odluku o njihovom uključivanju lekari obično donose na osnovu prethodnih iskustava sa pacijentima ili na osnovu nalaza odgovarajućih briseva, po kojima je urađen antibiogram.

Lekari upozoravaju da pacijenti veoma često sami, bez ikakvih konsultacija sa svojim lekarom, posežu za lekovima, veoma često pogrešno određujući antibiotsku terapiju, što može imati opasne posledice. Prema tvrdnjama lekara, pacijenti veoma često na svoju ruku uzimaju antibiotike, što predstavlja ogromnu grešku.

Često se dešava da tek par dana nakon što su otpočeli terapiju antibioticima, kada vide da im nije bolje, zatraže lekarsku pomoć. Ovo nikada ne treba raditi, jer česta, prekomerna upotreba antibiotika umanjuje odbrambene moći organizma, tj. slabi imunitet, jer se on ne oslanja na svoje sopstvene snage, već na pomoćna sredstva. Upravo zbog toga, ako osetite bilo kakve tegobe, pre nego što uzmete bilo kakav lek, obavezno se javite lekaru.

Na šta nas sve suvi kašalj upozorava?

Osim kod respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva, suvi kašalj može da bude pratilac gnojinih infekcija grla, bronhitisa ili upale pluća. On može da ukazuje i na neka ozbiljna oboljenja, kao što su pojedine vrste tumora – rak pluća, rak grla, tumor bronhija i plućnog tkiva.

Takođe, suvi kašalj se javlja i kod uvećanja štitne žlezde, ali i kao posledica uzimanja lekova za smanjenje uvećanog krvnog pritiska. Najzad, suvi kašalj je često pratilac raznih alergijiskih reakcija koje se javljaju u organizmu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation