Kako sačuvati zdravlje

Sledite nekoliko stručnih saveta koje Vam dajemo kako biste sačuvali Vaše zdravlje.

Kako sačuvati zdravlje?

Mozak – sadrži oko 75% vode, i zbog toga mozak prvi strada kada dođe do dehidracije. Mozak funkcioniše pomoću glukoze. Kako bi mozak pravilno funkcionisao potrebno je 100g ugljenih hidrata iz voća, povrća, jezgrastog voća, mlečnih proizvoda i integralnih žitarica. Jedite što više ribu tj. do tri puta nedeljno, jer riba sadrži omega-3 masne kiseline.Riba takođe dobra za ublažavanje migrene kao i za depresiju.

Oči – da bi ste sačuvali vid jedite dosta voća jer sadrže lutein i zeksantin, to su dva antioksidansa koja sprečavaju oštećenje vida. Tokom sređivanja kuće zbog čišćenja hemijskim sredstvima otvorite prozor da ne biste oštetili vid zbog čestica sredstava za čišćenje.

Uši – do oštećenja sluha može doći zbog previše glasne muzike, pa zbog toga se preporučuje da nosite tampone za uši.Tokom pranja kose ili košenja trave kao i drugih tome sličnih poslova zaštitite uši. Posle pranja kose vodu iz ušiju izbacite da ne bi došlo do hronične infekcije.

Usta – do pucanja kože usana dolazi zbog toga što su usne osetljive na sunce, pa je potrebno da unosite u organizam vitamin B2, koji će Vaše usne zaštititi od pucanja. Namirnice koje su bogate vitaminom B2 su: integralne žitarice, mleko kao i tamnozeleno lisnato povće. Smanjite konzumiranje cigareta i alkohola i redovno posećujte stomatologa.

Zglobovi/šake – ukoliko većinu vremena provodite za kompijuterom potrebno je da pravilno koristite miša.Miš treba da je uvek blizu i u istoj ravni sa tastaturom. Prilikom korišćenja miša i tastature zglobovi treba da Vam budu na podlozi. Konzumirajte krompir kao i morske plodove, jer krompir sadrži vitamin B6 a račići i školjke vitamin B12. Ova dva vitamina su potrebna za zdravlje Vašeg nervnog sistema.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation