Kako sačuvati prijateljstvo

Nezavisno od toga da li je u pitanju novostečeno prijateljstvo ili prijateljstvo koje traje godinama, svako prijateljstvo je specifičan međuljudski odnos koji vas spaja sa drugom osobom i koji traži određeni vid vašeg odricanja i umeća da ga sačuvate kako bi moglo da traje.

To koliko ste u tome uspešni, i koliko ćete prijateljstvo do koga vam je stalo uspeti da sačuvate, zavisi od mere u kojoj ste doneli pravu procenu i koliko ste dobro izabrali osobu za druženje.

U prijateljstvu obe osobe koje grade to prijateljstvo moraju podjednakom merom u njemu da budu strana koja pruža i isto toliko strana koja očekuje.

Dakle, onoliko koliko pokažete svoju predanost i posvećenost u prijateljstvu, onoliko koliko u njemu uložite svoju iskrenost, solidarnost, naklonost ili bilo koju drugu pozitivnu osobinu, toliko možete i smete da očekujete i zahtevate od prijatelja da vam vrati. Ono što sami niste spremni da učinite za prijatelja nemojte očekivati da učini ni on za vas.

Trudite se da čuvate tajne. Ono što vam prijatelj ispriča i poveri, zadržite kao informaciju isključivo za sebe i nipošto je nemojte drugima prenositi. Sigurno ni vi ne bi ste želeli da nešto što poverite u priči nekome stigne do drugih osoba za koje možda ne želite da to nešto znaju.

Ukoliko vam prijatelj ispriča neki problem i očekuje od vas odgovor i savet, budite sigurni da to radi baš zato što od vas očekuje pomoć ili bar podršku. Zato sve što možete da preduzmete na tom polju preduzmite. Predano i koncentrisano ga saslušajte i recite uvek iskreno mišljenje. Vaša neiskrenost bi mogla uvući prijatelja dublje u problem ili ga učiniti povređenim, a to sigurno kao dobrom prijatelju nije vaš cilj.

Birajte za prijatelje osobe koje su vam što više slične i sa kojima imate koje teme ili događaje da delite.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Kako ojačati imuni sistem pomoću čajeva
Kako prestati grickati nokte
Kako se rešiti celulita
Kako da znam da li mu se svidjam‏
Saveti za solarijum
Kako oraspoložiti devojku
Kako da ga vratim
Kako uživati u životu
Kako biti jak
Hrana koja topi masne naslage
Pravilno sedenje za računarom
Catering u Istri
Post navigation