Kako rastu deca

Možda ste se nekada, dok gledate svoje dece, zapitali kako ono raste? Mi ćemo razjasniti neke činjenice u vezi sa tim.
Kao što znate, period rasta i razvoja deteta počinje još dok je samo fetus, odnosno u stomaku majke. Ono što možda niste znali je da se završava između 20 i 25 godine.

Kada se rode bebe su duge između 50 i 55 cm a teške su između 3 i 5 kg.
Nakon toga, svako dete raste drugačije. Postepeno dobija na težini, sve je više, znači napreduje. U predškolskom i školskom uzrastu, dete bi trebalo da raste oko 6 cm godišnje. Ako dete raste manje od 5 cm za godinu dana, onda bi već trebalo da se zabrinete. Što se tiče težine, čak 80% težine dete dostigne pre početka puberteta. Takođe, do puberteta, dete dostigne i 80% visine.

Rast se nastavlja i u pubertetu. Devojčice brzo rastu u periodu od 11-te do 13-te godine a to je sam početak puberteta. Dečak, pak, rastu najbrže u periodu od 13-te do 15-te godine, znači kasnije nego devojčice.

Devojčice, prema nekim istraživanjima, rastu do 14-te, 15-te ili 16-te godine, dok dečaci rastu do 16-te ili 17-te. Posle toga prestaju da rastu. Međutim, postoje izuzetci, odnosno ređi slučajevi kada dete raste do 20- te godine.

Kada je reč o težini, to je potpuno individualno kod dece. Važno je da vaše dete bude zdravo zato nemojte da brinete ako nema težinu koja je preporučena u njegovim godinama. Jedino ako primetite da dete zaostaje za drugom decom mnogo, na primer da je mnogo mršavije od njih ili se ne oseća dobro, obavezno treba da se obratite lekaru.

Takođe, ako primetite da vaše dete zaostaje u rastu, odnosno da je mnogo niže od druge dece ili nisko za godine u kojima je, treba da se obratite lekaru za decu, a to je pedijatar.

On će izvršiti ispitivanja koja će trajati nekoliko meseci i imaće uvid da li je dete raslo normalnom brzinom ili zaostaje u rastu. Možda niste znali ali genetika igra veliku uloga kod rasta dece. Znači bitan je nasledni faktor i to ne samo roditelja nego i bliskih srodnika. Tu se misli na tetke, ujake, babe i sl. Jer deca mogu nositi gene od njih, pa i gen za visinu. Zato je moguće da dete raste normalnom brzinom a na njegovu visinu je uticao gen koji je povukao od nekog rođaka.

Ipak moguće je da dete bude previše nisko, a to se dešava kada ima problem sa lučenjem hormona rasta. Zato je bitno da roditelj na vreme reaguje. Već pred početak puberteta treba da odvede dete kod lekara ako primeti neki problem jer je važno da se poremećaj otkrije na vreme. Posle toga će uslediti terapija, verovatno inekcijama hormona rasta.

Zato pratite rast i razvoj vaše dece, da li ide na korak sa drugom decom i sigurno ćete na vreme primetiti ako nešto nije u redu i odreagovati na pravi način.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation