Kako pomoći detetu u učenju

Ako se bar na trenutak prisetite sebe, iz ranog perioda svog školovanja, setićete se da ste zasigurno i sami imali bar malih poteškoća pri savladavanju pojedinih lekcija i da vam sigurno nisu baš svi školski predmeti bili omiljeni, a samim tim ni gradivo koje su ti predmeti obuhvatali.

Ako isti problem primetite kod svog deteta i shvatite da ima problema sa učenjem, pomozite mu tako što ćete mu gradivo koje mu se čini komplikovano, nekako približiti.

Pokušajte da baš vi, kao roditelj, budete neko ko će dete podstaći da uči, a ne neko ko će ga zastrašiti i time učiniti da se još više od predmeta koji ne voli udalji.

Najveća greška jeste dete kažnjavati i probuditi u njemu osećaj straha pred novim saznanjima. Umesto takvog ophođenja, vi osmislite, a onda i objasnite detetu lakši način na koji nešto što mu se čini teškim može naučiti.

Dajte mu primer kako će se znanje koje svojim trudom savlada jednom isplatiti i neka mu to bude podstrek da nešto brže i lakše nauči.

Ako je moguće, komplikovane lekcije, pokušajte da mu prepričate rečnikom koji mu je srodniji i prihvatljiviji, koji će lakše da shvati i usvoji.

Nagradite dete za svaki postignuti rezultat u školi i za svaku visoku ocenu. Nasuprot takvim, visokim ocenama, ni za slabe ocene ga nemojte sankcionisati već ga utešite i pomozite da se one ne ponove.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation