Kako olakšati porođaj

Neke žene se boje samog porođaja, dok druge ne. Neke koje su prošle kroz to iskustvo kažu da je bio bolan, dok drugima nije. One koje kažu da im je bio bolan, smatra da su to bolovi koje ja jako teško izdržati, dok druge, kojima porođaj nije bio bolan, tvrde da je taj bol podnošljiv i da je to sasvim prirodno.

Međutim, postoje mnogi načini da se se porođaj olakša i učini manje bolnim. Najvažnije su pripreme za porođaj.

Kako olakšati porođaj?

Ako dobijete trudove, odnosno bolove pred porođaj koji su sve intenzivniji, ono što bi trebalo je da se što više opustite.

Prednosti opuštanja su velike. Kada se vi opustite, opustiće se i materica, bolovi će se smanjivati a i beba će imati dovoljno kiseonika. Zato pokušajte da se rešite stresa i napetosti. Iskontrolišite sami sebe. Uostalom, snaga će vam svakako treba za sam porođaj, zato je čuvajte.

Možete i zamišljati nešto što vas čini srećnom. Na primer, zamislite sebe kako ležite na nekoj zelenoj travi, na livadi gde je sve mirno ili na sunčanoj plaži, ležite i uživate… Misli o tome ili nečemu sličnom bi mogle da vas opuste.

Posebno je važno i pravilno disanje. Kada vam počnu kontrakcije, dišite duboko, polako ali ravnomerno. Disanje ne sme biti brzo jer bi povećalo napetost. Zato se skoncentrišite na to kako dišete i to će vas opustiti. Za vreme bolova, trebalo bi da udišete na nos i polako da izdahnete na usta. Dok između bolova, treba da dišete normalno. Ako vam pomaže stvaranje buke, pri izdisaju, slobodno govorite nešto poput „aaa“ i sl.

Bilo bi dobro da se fokusirate na nekoga u prostoriji u kojoj se nalazite na porođaju. Neka to bude babica ili vaš partner, ako je on tu. Bilo bi dobro da priča sa vama, kako bi ste se vi dodatno opustili.

Još nešto što je posebno važno tokom porođaja je položaj vašeg tela. Kada počnu kontrakciji, odnosno porođajni bolovi, vi promenite položaj tela i pokušajte da se smestite onako kako vam je najudobnije. Zauzimanjem drugačijeg položaja, promenićete položaj bebe i vaše karlice, što bi trebalo da vam smanji bolove. Mi vam savetujemo da se krećete, jer nije dobro da stalno budete u istom, ležećem položaju.

Položaj sa razmaknutim nogama je veoma dobar jer će vam pomoći da se raširite i napravite dovoljno prostora za izlazak bebe. A od pomoći vam može biti i uspravan položaj tela jer se njime podstiču hormoni, koji su neophodni za porođaj.

Bilo bi dobro da tokom trudnoće idete u školu za trudnice. Tamo ćete naučiti sve ovo što smo vam pominjali, tehnike disanja i sl. Međutim, može se desiti da tokom porođaja od straha sve to zaboravite. Ali ne brinite, pokušajte samo da iskontrolišete sebe i imajte na umu da je porođaj nešto sasvim prirodno i da će svi bolovi nestati kada ugledate vašu bebu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation