Kako očistiti zlato

Iako je poznato da zlato ne gubi boju, ono se može lako isprljati. Da bi očistili svoje dragoceno prstenje, ogrlice, narukvice i drugi zlatni nakit, samo sledite dole navedene korake.

Stavite nekoliko kapi tečnog deterdženta za posuđe u činiju tople vode. Promešajte nežno da se napravi pena. Za još bolje rezultate , možete da koristite sodu bikarbonu jer ,,gaziranje’’ deluju na smanjenje fleka od masnoće i uklanja prljavštinu. Potopiti nakit u penu petnaest minuta. Svaki komad nakita očistite mekom četkicom za zube. Četkica sa čvrstim čekinjama može izgrebati površinu vašeg nakita. Postoje specijalne četke za ovu namenu, ali i obična četkica za zube će rešiti problem. Na kraju, isperite svaki komad toplom vodom, a zatim ih ostavite na pamučnu krpu da se prosuše. Ne izlažite tek očišćen nakit direktno na sunce.

Nakit možete čistiti i amonijakom. Koristite ovaj metod štedljivo, jer iako je veoma efikasna, može da ošteti vaše zlato ako je prečesto koristite. Amonijak takođe može potamneti i vaš nkit ili delove nakita od platine. Pomešajte jedan deo amonijak na šest delova vode. Držite nakit u smesi ne više od jednog minuta, a najbolje je da korišćenjem filtera sav nakit umočite i izvučete odjednom. Isperite nakit pod mlakom tekućom vodom i osušite na pamučnoj tkanini.

Komade nakita sa dragim kamenjem koji su lepljeni za njega ne treba da se prati u običnoj vodi, jer sadrži hlor koji nagriza drago kamenje. Ovaj nakit samo prebrišite krpom koju ste umočili u sapunicu, kao u već navedenom prvom načinu. Isto ga tako i isprati, tj.prebrisati vlažnom krpom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Zdravo srce
Kako iznenaditi dečka
Šta raditi u slobodno vreme
Kako smanjiti butine
Kako lakše učiti
Kako biti duhovit
Kako prići devojci
Kako biti popularan
Kako brže pamtiti
Motivacija
Kako se rešiti peruti
10 najvažnijih znakova koje ne smete IGNORISATI – Vaše telo traži pomoć!
Post navigation