Kako lečiti upalu mišića

Upala mišića je kod sportista i fizički aktivnih osoba najnormalnija stvar. Nastaje kada nakon nekoliko dana odmora ponovo počnu sa vežbanjem ili treniraju neki mišić koji duže vremena nisu trenirali. Pomoći ćemo vam sa nekoliko osnovnih saveta kako da sami tretirate ovu povredu mišića bez straha od ozbiljnijih posledica.

Nakon treninga, obavezno se dobro istegnite i posvetite pažnju svakom delu tela. Ako niste u mogućnosti da to uradite u sali ili u teretani, obavezno se istegnite kada dođete kući, dok su vam mišići još ujek topli. Na ovaj način sprečavate da vam se stvore čvorići mlečne kiseline na mišićima.

Kada znate da će te imati dugačak i naporan trening, čim stignete kući, priuštite sebi dugu i toplu kupku. Zna se da upala mišića ne nastupita odmah, nego kad se mišići ,,ohlade’’, tako da će te kupkom to sprečiti i opustiti svoje mišiće. Ovo ipak neće sprečiti nastanak upale, pogotovo nakon pauze, ali će pomoći da intenzitet upale bude dosta slabiji. Ako imate mogućnosti, priuštite sebi masažu, koja će vam opustiti mišiće i izravnati sve čvorove u njima, nastale skupljanjem mlečne kiseline na vretenastim mišićima. Nakon masaže, mišići će vas još više boleti, ali to je samo znak da će upla brže proći.

Ukoliko ipak niste uspeli sprečiti nastanak upale, slobodno popijte tabletu protiv bolova, npr.andol ili brufen, u preporučenoj dozi. To će opustiti mišiće i na kratko će vam pomoći da ne osećate bol i grčeve. Ipak, budite oprezni sa korišćenjem lekova i uzmite ih samo kada je upala veoma jaka, jer mišići vrlo lako postaju zavisni od hemikalija.

Najgora stvar koju možete uraditi ako dobijete upalu mišića, je da samo ležite ceo dan. Da, upala će vremenom proći sama od sebe, ali ne toliko brzo i bezbolno kao što će ako se pridržavate navedenih saveta. Izađite na svež vazduh, prošetajte ili jednostavno radite nešto što će pokretati mišiće i ne dopustiti im da budu inertni, uprkos tome što vas boli. Ali, kada jednom zaradite upalu mišića i izlečite je pravovremeno, vaši mišići će postati otporniji i podnosiće mnogo veća opterećenja nego pre.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation