Kako lečiti opekotine od sunca

Sa letnjim danima i sezonom odmora, dolaze nam i one manje prijatne pojave, kao npr.opekotine. Ukoliko i pored preduzetih koraka za zaštitu, do njih dođe, dajemo vam par saveta kako da ih što bezbolnije eliminišete.

Natopite hladnom vodom peškir i stavite ga direktno na izgorela područja na nekoliko minuta, često kvaseći peškir da se ohladi. Nanesite oblog više puta tokom dana i držite ga koliko je potrebno da ublažite nelagodnost. Takođe možete da dodate umirujuće sastojke , kao što je soda bikarbona ili ovsena kaša, u vodu u koju potapate peškir. Ako ste u mogućnosti, priuštite sebi kupku u navedenim sastojcima. Poznato je da ovas ima umirujuće dejstvo po kožu, a soda bezbolno razgrađuje malecne plikove koji nastaju usled opekotina. Kada završite s kupkom, nikako se ne trljajte peškirom. Mnogi misle da je to preporučljivo kako bi se uklonila oštećena koža, međutim, upravo suprotno. Umrtvljeni delovi će otpasti sami, nema potrebe da dodatno iritirate kožu.

Primenite ,,narodske’’ lekove, kao što su krompir ili kiselo mleko. Npr. uzmite dva oprana krompira, isecite ih na male komade i stavite ih u blenderu. Napravite kašu od njih i po potrebi dodajte vodu. Na izritirane oblasti nanesite mleveni krompir i sačekajte dok se krompir ne stegne, a zatim se istuširajte hladnom vodom. Drugi metod je da msu stavite na čistu gazu i onda na opekotine. Primenjujte ovaj metod nekoliko puta dok ne osetite olakšanje. Kiselo mleko, s druge strane, smiruje iziritiranu kožu. Kada ga namažete, pustite da ga telo maksimalno upije i onda se istuširajte.

Prilikom nanošnja zaštitnog losiona, namažite i manje dostupna mesta, kao što su pazuh, prepone, gornji deo butina ili vrat. Između ostalog, to su mesta najpogodnija za opekotine jer na njih često ne obraćamo pažnju kada se štitimo od sunca.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation