Kako lečiti malog pacijenta?

Povrede i bolesti kod male dece uvek će se dešavati bez obzira koliko pazili vaše mališane, ne možete ih držati pod staklenim zvonom. Ali pre nego navolja zakuca na vrata nije loše upoznati se sa nekim načinima ublažavanja nekih simptoma i uobičajnih ozleda.

Bebe-pacijenti retko su raspoložene za saradnju. I ma kako neugodni bili simptomi bolesti i ma koliko bila bolna povreda, lečenje smatraju mnogo gorim.

kako-leciti-malog-pacijenta

Ne vredi pričati im da će od praška osip od ovčjih boginja manje da svrbi ili da će zbog hladne obloge nagnječeni prst manje da otekne. Bebe i mala deca uporno će odbijati svaku moguću saradnju. Odbijaće ih i starija deca koja mogu da razumeju ova objašnjenja.

Kako ubediti dete da sarađuje?

Može da pomogne ako pokušate da bebi ili malom detetu da odvratite pažnju dok ga lečite, ili primenjujete neku metodu za ublažavanje boli. Zabava (i to pre tretmana i, po mogućstvu, pre prvih suza) u vidu omiljene muzičke kutije, video ili audio trake, neke omiljene igračke, kuce koja kevće i maše repom, ćihu-ćihu voza koji putuje stočićem za kafu, roditelja ili brata ili sestre koji igra, skakuće ili peva šašave pesmice.

Takođe možete pokušati da detetu na kompjuteru ili tabletu puštate njegove omiljene dečije pesmice.

Sve ove aktivnosti mogu pomoći da potpuno propala terapijska seansa doživi uspeh. Možete probati da puštate brodiće u vodi gde je prstić; da merite medi temperaturu; da date lutki Jek; da stavite paketić leda gde je kuca pala „bup”.

Učinite sve što vam padne napamet kako bi na neki način taj za decu neprijatan postupak učinite što zabavnijim.

Kada i zašto odustati?

Koliko ćete nametati lečenje zavisi od težine povrede i ozbiljnosti bolesti. Ako je nos samo malo zapušen verovatno ne vredi počinjati bitku sa pumpicom za nos. Ukoliko zbog zapušenog nosa beba ne može da jede ili spava bitka je možda ipak neizbežna.

Omanja modrica verovatno ne zavređuje da sekirate i sebe i bebu koja odbija ledenu oblogu . Za ozbiljniju opekotinu potapanje u hladnu vodu je neizbežno, makar beba sve vreme vrištala. U većini slučajeva, nastojte da započnete tretman, barem na kratko i par minuta ledene obloge na mestu udarca smanjiće krvarenje pod kožom, a ako temperaturu merite makar 30 sekundi imaćete neku predstavu o bebinom stanju. Ako stepen bebine uznemirenosti uveliko premašuje korist od lečenja -odustanite od njega.

Izvor: MojeDete.info

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation