Kako izračunati plodne dane

Istraživanja su pokazala da većina parova u pogrešno vreme pokušava trudnoću. Najčešći razlog je za to što nisu tačno odredili plodne dane. Samo par dana tokom menstrualnog ciklusa postoji šansa kod većine da ostanu trudne.

Kako izračunati plodne dane?

Kako bi ostali trudni, morate imati odnos bez zaštite u odredjenom vremenu mesečnog ciklusa (ovulacija) tj. u plodnim danima. Kada se jaje odvoji od jajnika i krene svojim putem kroz jajovod u matericu, to je ovulacija. Žena je plodna 4-5 dana pre i 24 časa nakon ovulacije, tada može doći do začeća. Ali zavisno od žene do žene plodni dani vagaju, i zavise od ciklusa svake od njih.

Žene koje imaju normalan 28-dnevni ciklus obično su plodne oko 10. do 17. dana menstrualnog ciklusa. Ali isto tako bez obzira koliko ciklus traje, u većini slučajeva kod žena , ovulacija nastaje nakon 14. dana menstrualnog ciklusa. Jaje koje je oslobodjeno, sposobno je 24 časa za oplodnju a spermatozoidi čak 78 časova nakon odnosa. I kada ovako izračunamo, dobijemo oko 4 dana tokom ciklusa kada može doći do oplodnje.

Ali kako bi nam bilo lakše da to izračunamo, naučnici su nam olakšali sa testom koji može predvideti plodne dane 24-36 časova pre ovulacije. Dostupan je u svim apotekama. To su ovulacijski testovi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Nezdrava ishrana jedan je od uzroka depresije kod žena
Kako smanjiti estrogen
Rak grlića materice
Kondilomi - polne bradavice
Pilule za kontracepciju
Predmenstrualni sindrom
PMS dijeta
Tegobe u trudnoći
Menstrualni bolovi
Samopregled dojke
Tipovi ženske gradje
Potpuno prirodan način povećanja grudi - BRAVA sistem
Post navigation