Kako izlečiti promuklost

Postoje mnogi uzroci promuklosti. Srećom, većina njih nije ozbiljna i imaju tendenciju da nestanu u jako kratkom vremenskom periodu. Najčešći uzroci su akutni laringitis koje se obično dešava zbog oticanja glasnih žica nakon prehlada ili virusne infekcije. Ipak, najčešći uzrok je ,,preterana upotreba’’ glasa kad što peva i vrišti na sportskom događaju, koncertu ili žurci.

Nakon otkrivanja uzroka, krenite sa njegovim lečenjem. Promukao glas može rezultirati nakon boravka na hladnom ili alergijskom reakcijom. Analgetici koji s mogu naći u slobodnoj prodaji mogu ublažiti ove simptome i pomoći vam da povratite svoj glas. Konsultujte se ipak sa lekarom pre uzimanja bilo kojih lekova ako imate aktuelne medicinske probleme ili uzimate bilo kakve druge lekove na recept.

Držite se podalje od dima, prostorija sa klimom i prašine. Sva ova okruženja proizvode suv vazduh, što može da iritira glasne žice i prouzrokuje promuklost. Zatim, štedite svoj glas i govorite tiho i sporo. Ako baš morate da pričate duže vreme, uradite to niskim tonom. Šaputanje ne opterećujeglasne žice i pomaže njihovom ozdravljenju. S druge strane, pokušaji da govorite normalnim glasom ili vičete mogu prouzrokovati dodatne povrede i produžiti proces ozdravljenja.

Pijte dosta vode i toplih tečnosti. Održavanje vlažnosti glasnih žica može da izleči promuklost. Pijte nekoliko čaša vode tokom dana, a povremeno ih presecajte toplim čajem ili mlekom sa šećerom. Ako je moguće, izbegavajte alkohol, pića sa kofeinom, hladne i gazirane napitke. Čak se ne preporučuje ni mineralna voda. Ovi napici mogu da osuše grlo i glasne žice i pogoršaju promuklost.

Kada promuklost potraje duže od dve nedelje ili nema očigledan uzrok, treba posetiti doktora i ORL specijalistu. Probleme sa vašim glasom će najbolje rešiti tim profesionalaca koji poznaju i razumeju glasovne funkcije. Takođe, ukoliko se za vreme promuklosti javi pojačan sekret pri iskašljavanju ili krv, poseta specijalisti je obavezna.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation