Kako i zašto nastaje masno tkivo?

Nekada su masne naslage i problemi koje one sa sobom nose bile rezervisane isključivo za starije osobe. Moderni način života doveo je do toga da se danas sa debljinom i masnim naslagama bori sve veći broj mladih osoba i dece.

Dok debljina nekada predstavlja samo estetski problem, ukoliko se ne radite na njegovom uklanjanju, ono može dovesti i do nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Otkrivajući uzroke nastanka problema, možemo krenuti i u pravu borbu protiv njih.

Pa da vidimo koji su to najčešći uzročnici masnih naslaga na našem telu.

Rafinisani šećer

Nutricionisti tvrde da je prekomeran unos rafinisanog šećera ključni razlog za povećanje broja gojaznih osoba. Ovakav šećer se nalazi gotovo u svim industrijski prerađenim namirnicama, pa iako se trudite da ne jedete slatkiše, rafinisani šećer će do vas da dođe u nekom drugom obliku.

Mnogima je čitanje deklaracija na proizvodima zamorno i opterećujuće, ali ono može da bude veoma korisno u kontroli unosa šećera u organizam. Razna zamrznuta jela, sosovi, kečap, jogurt, slane grickalice, peciva i drugi proizvodi imaju podjednako veliki procenat šećera kao i slatkiši čijom eliminacijom iz ishrane mislite da ste raskrstili sa njim.

A kada unesete više šećera nego što bi trebalo, jetra taj višak pretvara u masne kiseline i vraća ih u krvni sistem, odakle odlaze do mesta za sekundarno skladištenje energije. To su kod nekoga bokovi, kod nekoga noge, zadnjica ili grudi.

Ovako nakupljeno salo može da bude vidljivo, a u još gorem slučaju ono se nakuplja oko vitalnih organa, što narušava njihovog pravilan rad, smanjuje imunitet i usporava metabolizam. Rafinisani šećer ne dovodi samo do gojaznosti koja predstavlja estetski problem, nego i do ozbiljnih srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara, visokog pritiska i raka. Zato, ne zanemarujte svoje masne naslage.

Mi smo tu da vam pomognemo da se sa njima izborite.

Stres

Dok se o stresu u vreme naših baka i deka nije ni razmišljalo, danas se stres svakodnevno koristi kao izgovor za loše navike koje dovode do nakupljanja masnih naslaga, pa i nastanka mnogih bolesti. Najčešće ćete čuti izgovore kao što su – moram da pušim, pijem ili jedem jer sam pod stresom.

Iako je stres čest izgovor, nekada je ipak i stvarni uzročnik viška masnih naslaga u organizmu. istina je da danas živimo brže, neizvesnije i napetije nego što su živele naše bake i dede. Kada smo napeti ili pod pritiskom naš organizam proizvodi hormone kao što su kortizol i insulin.

Telo nam u ovim situacijama daje dodatnu energiju, misleći da smo u opasnosti iz koje treba da se izvučemo, ali kako se mi sa stresnim situacijama suočavamo sedeći, ovaj višak energije nema gde da ode, već se u vidu masnih ćelija polako taloži u našem telu.

Što više kortizola i insulina, to više masnih naslaga u organizmu.

Lifting lica »

Manjak sna

Svi smo dobro potkovani teorijskim znanjem, ali ko je od vas poslednji put spavao osam sati sedam dana u kontinuitetu. Gotovo niko! Odrasli ljudi bi trebalo da spavaju u proseku od sedam do devet sati. Šta se dešava sa organizmom koji se nije dovoljno naspavao? U organizmu se tada luči kortizol, hormon stresa, i dovodi do pojačanog apetita.

Sa druge strane, ukoliko redovno i dovoljno spavate, podstičete proizvodnju leptina, hormona koji vam pomaže da kontrolišete svoj apetit, a onda i da sprečite nepotrebno prejedanje.

Nasledni faktor

Deca debelih roditelja ne moraju da budu debela. I u slučaju kada ste od predaka nasledili gen za gojaznost, za njegovo aktiviranje ipak mora da postoji neki okidač iz spoljašnje sredine koji će ovaj gen da aktivira. Okidač je najčešće prekomerni unos visokokaloričnih namirnica.

Kada i pored redovnih vežbi i dugoročno promenjenog načina ishrane ne možete da se izborite sa masnim naslagama, obretite se nama. Pacijenti nam se za pomoć najčešće obraćaju kriveći sebe i svoju nedoslednost u sprovođenju predloženog režima ishrane ili neke fizičke aktivnosti. Istina je da niste vi krivi. Neke masne naslage su toliko uporne da na njih ne deluju ni najrigoroznije dijete ili najjači treninzi. Kada su ovakve masne naslage u pitanju, mi smo pravo rešenje za vas, a i za njih.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation