Kako da porastem

Visina je poligenska osobina, što znači da se na nju ne može previše uticati, jer prvenstveno zavisi od genetike i faktora iz okruženja. Ako su vam oba roditelja niska, ne mora nužno značiti da će te i vi biti niski, ali ako vam je većina familije niska, velika je verovatnoća da ih nećete prerasti.

Postoji način kako da ,,zavarate’’ svoj smer rasta, a to su posebne vežbe, kao što su čučnjevi i iskoraci. Radite ih svakodnevno kako bi zategli trbušne mišiće i ispravite leđa i bićete iznenađeni koliko zapravo ubite na visini ako nemate prava leđa i dobro držanje.

Brojne naučne studije i istraživanja su pokazala da ako spavate najmanje sedam sati i ako na spavanje odlazite pre ponoći, vaše telo će rasti dok spavate, jer se organizam odmorio dovoljno da napore usmeri na ovu stranu. Ako ležete kasno, preko dana je organizam iscrpljen i onda opet ležete premoreni, i tako upadate u začaran krug iznemoglosti. Priuštite sebi dovoljno kvalitetnog sna.

Jedite i pijte namirnice koje sadrže dosta kalcijuma, kao što su ribe i mleko. On je najbolji ,,prijatelj’’ vašim kostima jer podstiče njihov rast, a može pomoći i u sprečavanju osteoporoze. Takođe, unosite dovoljno vitamina D preko hrane ( nalazi se u ribi i pečurke) i provodite više vremena na suncu. D vitamin podstiče rast mišića i kostiju pogotovo kod dece, a nedostatak može uzrokovati gojaznost u kasnijem dobu. Ako ne volite ribu , razmotrite dodatak ishrani u vidu ribljeg ulja.

Uzmajte mnogo proteina iz mesa, jaja ili mahunarki. Proteini obezbeđuju osnovne gradivne elemente potrebne vašem telu za rast. Najmanje jedan ( po mogućstvu dva) vaš obrok dnevno treba da sadrži proteine. Takođe, jedite redovno i ne preskačite obroke . Trebalo bi da imate najmanje 3 obroka dnevno, sa malim grickalica između doručka i ručka i ručka i večere. Pokušajte da isplanirate obroke u približno isto vreme svaki dan.

U krajnjem slučaju, možete se posavetovati sa lekarom, koji će dati stručno mišljenje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation