Kako brzo spremiti ispit

Priprema za ispit može biti veoma stresna i može zahtevati mnogo vremena ukoliko nemate dobru taktiku i način učenja.

Oslobodite se raznih ometanja sa strane. Čak iako mislite da bolje i lakše učite kada slušate muzike ili kada ste u prepunoj kući ili čitaonici, verovatno možete da poboljšate svoju koncentraciju ako svedete uznemiravanja na minimum.

Pokušajte da pronađete usamljeno mesto za čitanje, i isključite TV, kompjuter i mobilni telefon. Ako baš nigde ne možete da se osamite dok učite, pokušajte da koristite slušalice kako bi blokiralibilo kakve smetnje oko vas.

Kada završite sa čitanjem teksta, razmislite o tome šta su ključni koncepti onoga što ste pročitali. Nemojte se koncentrisati na detalje u ovoj fazi, samo identifikujte suštinu, desetak ideje koje čine osnove predmeta ili lekcije koju učite. Potražite ih ponovo i pokušajte da ih definišu što jednostavno možete, samom sebi ih objasnite na najjednostavniji način. Definišući nešto svojim rečima, lakše će te upamtiti.

Zapamtite samo ono što apsolutno mora da se memoriše, na bilo koji način. Većina činjenica, podataka i brojki može biti zanemarena, pogotovo ako se spremate za usmeni ispit. Ne punite svoj um sa trivijalnostima, primerima i nebitnim činjenicama. Umesto na sirove podatke, koncentrišite se na razumevanje ideje i suštine onoga što ste pročitali. Ukoliko je potrebno, napravite sebi podsetnik, kratku skriptu u kojoj svojim rečima, ukratko, prepričavate neku lekciju. Naučite kako da povežete reči, i kad se samo podsetite suštine, setiće te se i svega ostalog što je detaljnije opisuje.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation