Kako brže pamtiti

Na brzinu pamćenja, utiču mnogi faktori kao što su odmornost i budnost, ispavanost organizma, raspoloženje, koncentracija i rasterećenost misli, ali verovali ili ne čak i hormonalni kao i vitaminski, mineralni i proteinski balans u vašem organizmu.

Svi znamo da se proces razmišljanja, a samim tim i pamćenja, odvija u mozgu i sasvim je jasno da je mozgu, kao i celokupnom vašem organizmu, potrebna hrana da bi normalno funkcionisao. Zato, putem ishrane, unosite namirnice koje sadrže sastojke koji su direktno zaduženi za zdravu funkciju i rad mozga, što znači i pamćenja. U te sastojke, u najvećoj meri se ubrajaju vitamini iz grupe B, selen, cink i kalcijum. Nova naučna istraživanja su pokazala da mlečne masti kojih ima u mleku i mlečnim proizvodima, direktno utiču na očuvanje moždanih funkcija i da deca koja redovno unose mleko putem svoje ishrane imaju primetno bolje pamćenje od vršnjaka koji ne piju mleko. Ovaj prikaz istraživanja se odnosi i na sva druga doba života, ne samo na period detinjstva.

Takođe, bolje pamćenje se postiže i takozvanim treningom pamćenja, što podrazumeva vaše nastojanje, da svom mozgu uvek iznova zadajete iz dana u dan informacije koje je potrebno da zapamti, na taj način se stiže navika i utreniranost dobrog pamćenja.

Vraćajući se na početak teksta, naglasićemo da je neophodno da se u cilju dobrog pamćenja što češće dobro naspavate i odmorite, budete psihički rasterećeni i koncentrisani na informacije koje je potrebno da pamtite.

Takođe, potrudite se da u što manjoj meri budete izloženi uticaju buke bilo spoljašnje ili unutar prostorije u kojoj usvajate informacije koje treba da pamtite. Ne izlažite sebe istovremenom usvajanju više informacija već saslušajte ili pročitajte od početka do kraja uvek jednu po jednu informaciju. Na taj način mozak će moći jednostavnije i brže da ih primi i zapamti, onako kako je to ustvari i potrebno.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation