Ispijanje kafe korisno za zdravlje

Bilo da svoj omiljeni napitak preferirate da ispijate satima uz novine i doručak, ili da imate tek toliko vremena da se poslužite kafom iz vending automata na poslu, kafa na vaš organizam ima isti učinak. Iako mnoge dijete zabranjuju upotrebu kafe, prema brojnim istraživanja svetskih medicinskih centara, kafa zapravo može povoljno da deluje u brojnim situacijama. Poznato je da kafa odlično podiže naš nivo energije i pomaže da se lakše razbudimo, ali se spisak korisnih aspekata ne završava ovde.

1. Kafa potpomaže sagorevanje masti

Zahvaljujući osobini kofeina da utiče na brže sagorevanje masti, danas se on nalazi u skoro svakom dodatku ishrani koji ima za svrhu da potpomogne mršavljenje. Kofein, potpuno prirodno jedinjenje, jedan je od retkih sastojaka koji se mogu naći u prirodi, a da imaju ovo svojstvo. Dokazano je da kofein stimuliše nervni sistem da brže razgrađuje masti. On je zadužen i za podizanje nivoa adrenalina, upravo onog hormona koji je zadužen za da iz nervnog sistema prenese poruku da varenje masti može da počne. Na ovaj način , najviše zahvaljujući kofeinu, ubrzava se metabolizam za čak 3-11%.

Međutim, ne sadrži svaka vrsta kafe istu količinu kofeina. Jedna šoljica (1,5 dl) filter kafe sadrži 115 mg kofeina, instant kafa 65 mg, dok se čak i u kafi bez kofeina nalazi 3 mg tog stimulansa.

2. Kafa podiže nivo energije u organizmu i čini nas pametnijim

Poznato je da je kofein jedan od najrasprostranjenijih stimulansa. Kofein je zapravo apsolutni šampion među psihoaktivnim supstancama, s obzirom da se nalazi u brojnim vrstama kafe, čajeva i drugih napitaka, te da ga ogroman broj ljudi svakodnevno konzumira. Nakon što popijete kafu, on putuje kroz krv do nervnog sistema. Tu služi da „razmrda“ mozak, odnosno utiče na brže slanje nervnih impulsa. Zahvaljujući kofeinu, dolazi do višeg nivoa energije, ali poboljšavaju se i memorija, raspoloženje, brzina reakcije, kao i druge kognitivne funkcije.

3. Kafa sprečava pojavu Alchajmerove bolesti i depresije

Istraživanja rađena na Univerzitetu u Južnoj Floridi i Univerzitetu u Majamiju, pokazala su da redovno konzumiranje kafe može uticati na smanjenje rizika od demencije. Otkriveno je da odrasle osobe koje su u proseku pile tri šoljice kafe dnevno imaju manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti. Autor studije, dr Cao, izjavio je: „Mi ne možemo da tvrdimo da će umereno konzumiranje kafe potpuno zaštititi ljude od ove bolesti. Ali, mi čvrsto verujemo da umereno uživanje u kafi može značajno smanjiti šanse za razvijanje bolesti, ili odložiti njeno pojavljivanje“.

Pored demencije, kafa sprečava i razvoj depresije, naročito kod žena. Međutim, istraživanja su pokazala da ovo ne važi za zašećerenu kafu. U poređenju s ispitanicima koji nisu konzumirali kafu, oni koji su pili četiri šoljice ili više imali su 20% manje šanse da obole od kliničke depresije.

4. Kafa nas čini srećnim

Iako se ne radi o „merljivom“ kriterijumu, svakako je tačno da nas šoljica mirisne kafe može usrećiti. Još veće su šanse za to ukoliko je ispijamo u društvu dragih osoba, i ukoliko se radi o zaista kvalitetnoj kafi. Pazlog više, uz medicinsku korist, da uživate u šoljici svoje omiljene kafe!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation