Ishranom protiv kandide

Kandida je normalni stanovnik ljudskog organizma. U zavisnosti od naše ishrane, stresa i mnogih drugih faktora koji se javljaju, postoji mogućnost njenog širenja, samim tim razmnožavanja koje može dovesti do gljivične infenkcije pod nazivom kandidijazija. Kandida je normalni stanovnik crevne flore i kože i kao takva je potpuno bezopasna. Međutim, onog momenta kada se pospeši njeno razmnožavanje, može biti itekako dosadno, posebno kod žena, jer ako dođe do razmnožavanja unutar vagine, dolazi i do nezgodnih pratećih simptoma poput pojačanog sekreta, svraba, peckanja i drugih, koji su vrlo neprijatni za žene.

voce

Ishrana koja dodatno posepešuje njeno širenje i razmnožavanje jeste hrana bogata šećerima, mlečnim prooizvodima i alkoholom. Samim tim vam je jasno šta treba izbegavati, kada dođe do neželjenih simptoma, ali i nekad nije loše unapred povesti računa, pa svakako izbegavati šećer jer nam on ništa dobro neće doneti. Kandida, kada se proširi, sa prvim simptomima, žene trebaju otići u posetu svom ginekologu, koji će im dati željenu terapiju i na taj način otpočeti lečenje kandidijazije. Cervikalnim brisem se može ustanoviti koliko se ova gljivična infekcija razvila, jer se on uzima direktno iz vagine. A ako vas interesuje koje namirnice pospešuju razvoj, evo nekih od njih:

Voće

Voće, pored svih svojih lekovitih svojstava koje poseduje, u momentu kada se otkrije kandidijazija, trebalo bi izbegavati jer je puno  šećera, a šećer hrani gljivice. Posebno treba izbegavati grožđe, sušeno voće i dinju.

Slatkiši

Pored voća, namirnice bogate šećerima, jesu slatkiši. Tako da od momenta kada se ustanovi kandidijazija, izbegavajte sve moguće slatkiše poput čokolada, keksića, zaslađenih sokova i druge.

Mlečni proizvodi

Mleko i sir potpuno izbacite. Oni pospešuju širenje kandide i razvoj gljivične infekcije. I ostale mlečne proizvode vredi zanemariti u ovom periodu lečenja, jer mogu samo pospešiti širenje kandide. Zato vam kefir i jogurt mogu pomoći jer u sebi sadrže probiotik. Umesto kravljeg mleka, slobodno pijte biljna poput badema, lešnika, pirinča, soje i mnogih drugih koje sami možete napraviti.

Kvasac

Kako je kandida iz roda kvasac, njega treba takođe izbaciti iz ishrane u periodu dok je razmnožavanje kandide prisutno. Zato izbegavajte hleb i ostale namirnice koje se prave od kvasca, umesto toga možete sami napraviti hleb od sode bikarbone, ako vam je već toliko neophodan da svoju ishranu ne možete zamisliti bez njega.

Ako se pitate koja je to hrana koja vam je preostala, ima je i previše, ovo su samo neke od namirnica za koje neopravdano  mislite da ne biste mogli bez njih. Ali uvek postoji alternativa, pa tako kravlje mleko zamenite onim biljnih, hleb od kvasca hlebom od sode bikarbone, alkoholna pića limunadom i čajevima, šećere industrijski dobijene onim prirodnim, ali svakako u periodu lečenja i sa njima oprezno jer i šećeri iz voća mogu loše delovati i pospešiti razvoj ove gljivične infekcije.

Uzimanje maslinovog ulja može u mnogome pomoći, kao i ispiranje intimne regije čajem od kamilice. Jer prirodni proizvodi su uvek tu da nam pomognu kada neka bolest zakuca na vrata.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation