Ishrana za trudnice


Trudnoca
je vazan period u zivotu svake zene. Zato je vrlo bitno obratiti paznju na to sta jedete u trudnoci. Potrebno je voditi racuna o kvalitetu hrane koju unosite svakodnevno. Pravilna ishrana je na prvom mestu raznovrsna jer se njome zadovoljavaju potrebe trudnice i sto je posebno vazno i potrebe ploda, time sto se unose i ugljeni hidrati i vitamini i belancevine i masti.

U periodu trudnoce, da bi doslo do rasta ploda neophodna je energija. Nemoguce je odrediti koji je tacan i idealan unos energije u trudnoci jer je svaka trudnoca posebna, odnosno jedinstvena na svoj nacin. Unos energije koji bi trebao dnevno da se unese je izmedju 1600 kalorija na dan do 2600 kalorija na dan, ponekada i do 2900 kalorija na dan. Medjutim potrebno je biti vrlo obazriv jer da bi se unela pomenuta kolicina kalorija nije potrebno uneti veliku kolicinu hrane jer mala kolicina neke namirnice moze da sadrzi i vise kalorija nego sto mislite.

Postoji nekoliko saveta za ishranu u trudnoci:

1. Dijetu nikako ne smete drzati na svoju inicijativu, bez konsultacije lekara.

2. Potrebno je da pazite na obroke u trudnoci, pored dorucka, rucka I vecere, trebalo bi da imate jos dva obroka, odnosno dve uzine.

3. Preporucujemo vam da vodite dnevnik vase ishrane gde bi mogli da pisete sta ste pojeli u toku dana I u koje vreme. Imacete pregled o unosu hrane I tako moci da kontroliste to.

U trudnoci je neophodno jesti: mleko i mlecne proizvode jer oni u sebi sadrze kalcijum koji je vrlo vazan, a kojeg ima osim u mlecnim proizvodima , u semenkama, bademima i u zelenom povrcu, na primer spanacu, salati i sl.
Svakodnevno je potrebno jesti zitarice kao i meso i ribu koji se preporucuju cak u jednom obroku svaki dan.

Vrlo je bitno jesti i jaja jer sadrze mnogo hranljivih materija kao sto su belancevine, gvozdje, masti kao i vitamine.

Voce i povrce su neizostavni u ishrani svake trudnice. Misli se na salate jer su bogate vitaminima i vlaknima ali i na peceno povrce na primer krompir. Sto se tice voca, preporucuje se svo voce , posebno kostunjavo i to svaki dan.
U trudnoci se preporucuje da se kafa i gazirani sokovi zamene prirodnim sokovima od cedjenog voca kao i biljnim cajevima, grickalice da se zamene semenkama bundeve i suncokreta kao i orasima, beli hleb da se zameni hlebom od integralnog brasna jer je zdraviji, suhomesnati prozivodi da se zamene ribom a beli secer medom ili smedjim secerom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation