Ishrana za masu

Idealna telesna masa ili masa mišića koju bi bilo potrebno da imate zavisi od vaše skeletne konstitucije i od vaše visine, odnosno od vaših proporcija. Ukoliko želite da postignete povećanje mase, morate znati da je do nje nemoguće doći bez adekvatne i pravilne ishrane predviđene za dobijanje mase.

Zato, potrudite se da imate što češće i pravilnije dnevne obroke. Pravilni obroci za dobijanje mase, podrazumevaju obroke u koje će biti uključene namirnice koje direktno utiču na dobijanje mase, to su namirnice bogate proteinima i namirnice bogate ugljenim hidratima. Proteini su direktno zaduženi za formiranje mišićne mase na vašem telu, i njihov unos bi trebalo da vam bude prioritet, dok unos ugljenih hidrata treba ograničiti u meri koja je dovoljna, da masne naslage za čije su formiranje zaduženi ugljeni hidrati ne bi bile u preteranoj meri izražene na vašem telu.

Kako bi ste dobili masu jedite ovsene, ječmene ili ražene pahuljice u kombinaciji sa mlekom, banane, pomorandze, mahunasto povrće, soju, jaja, belo pileće meso, crveno meso kao što su junetina i svinjetina, zatim jedite ribu, kako konzerviranu, tako i svežu pržena i pečenu, bademe, kikiriki, orahe, lešnike.

Nabrojane namirnice najbolje je da unosite u što raznovrsnijim kombinacijama. Znači, jedan dan jedite recimo za doručak ovsene pahuljice sa mlekom, za užinu bananu, za ručak belo pileće meso, opet za užinu bananu, a za večeru tunjevinu iz konzerve. Drugi dan za doručak jedite jaja, za užinu bademe ili lešnike, za ručak juneće meso, za drugu užinu pomorandzu, a za večeru mleko i ražane pahuljice. Nemojte isti jelovnik ponavljati iz dana u dan, kako bi sa što raznovrsnijim obrocima, i unos neophodnih materija za povećanje mase bio raznovrstan i samim tim kvalitetan.

Uz unos nabrojanih namirnica, bitan je i unos tečnosti koja je neophodna da se unete materije razgrade u organizmu i pretvore u masu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation