Ishrana za fudbalere

Ako ćemo govoriti o pravilnoj ishrani za fudbalere, moramo naglasiti da se ona odnosi na pravilnu ishranu pre treninga i na pravilnu ishranu posle treninga.

Prilikom treninga, svaki fudbaler je izložen obimnoj potrošnji kalorija koje sagoreva prilikom trčanja, a samim tim i velikoj potrebi za energijom koja mu je da bi izdržao trening potrebna. Zato ishrana fudbalera pre treninga treba da sadrži dovoljnu količinu ugljenih hidrata koji će se pretvoriti u energiju i kalorije koje će se ulaganjem te energije trošiti i dovoljnu količinu tečnosti koja će organizam sačuvati od moguće dehidracije prilikom trošenja energije. Dovoljan unos ugljenih hidrata pre treninga takođe će sačuvati dovoljan nivo šećera u krvi fudbalera tokom treninga, što je takođe jednako bitna stavka za normalno i zdravo izdržavanje treninga. Najbolje je pre treninga konzumirati žitarice ili beli i crni hleb, bareno povrće, umerenu količinu slatkiša ili šećera, med, dovoljno tečnosti, vode ili soka od ceđenog svežeg voća, krompir, mleko, sirevi i ostali mlečni proizvodi, riba, meso i jaja.

Pravilna ishrana nakon treninga, trebalo bi da obezbedi, odnosno nadoknadi izgubljenu količinu tečnosti i belančevina, proteina ali i ugljenih hidrata. Zato se unos tečnosti i prvi obrok posle treninga preporučuje već nakon petnaest minuta nakon treninga. Tada treba popiti dovoljnu količinu vode i pojesti manji obrok bogat belančevinama, koje će obezbediti nadoknadu izgubljenog glikogena u mišićima, koji se intezivno gubi prilikom treninga.

Uz adekvatnu ishranu, za adekvatan i poželjan uspeh fudbalera, potrebno je obezbediti i dovoljan fizički odmor i kvalitetan san neposredno pre i posle treninga.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation