Ishrana za dijabetičare

Dijabetes se smatra jednom od bolesti čija je pojava u porastu u razdoblju od kraja prošlog i početka tekućeg veka. Uzrok pojave ove bolesti može biti nasledan ali i stečen nagomilanim stresom i pojavom problema.

Dijabetes se drugačije naziva i šećerna bolest i podrazumeva poremećaj metabolizma, odnosno normalnog rada pankreasa, koji se dalje manifestuje kroz trajnu prisutnost pojačanog nivoa glukoze u krvi.

Sa pojavom ovog poremećaja metabolizma, uz redovno uzimanje insulina kao terapije za kontrolisanje nivoa glukoze u krvi, neophodno je i pridržavati se odgovarajuće ishrane.

Osobe obolele od dijabetesa ne smeju u okviru svoje ishrane uzimati šećer ni u najmanjoj meri. Moraju izbaciti slatkiše i sve što u svom sastavu sadrži šećer. Takođe, dijabetičari moraju biti oprezni i kada je u pitanju unos namirnica koje sadrže prirodnu glukozu, odnosno kada je u pitanju uzimanje voća i povrća. Unos voća moraju svesti na jednu do dve voćke dnevno ili na šoljicu voća ukoliko su trešnje ili jagode u pitanju. Pritom nikako voću ne smeju dodavati industrijski šećer. Dok kada je povrće u pitanju treba da izbegavaju pasulj, mladi grašak, šargarepu i sočivo.

Od mesa i mesnih preradjevina, dijabetičari moraju izbegavati i poželjno je da čak apsolutno isključe iz ishrane svinjsko meso i masne mesne preradjevine, ne smeju jesti čvarke, ili hranu pripremanu na masti. Preporučljiv je najviše unos pilećeg mesa i to bez kožice.

Namirnice koje pripremaju poželjno je da budu barene ili pečene, a retko pržene.
Unos hleba i testenina, makarona ili špageta, potrebno je da svedu na minimum i belo brašno odnosno beli hleb zamene integralnim ili crnim hlebom.

Jaja, dijabetičari treba da jedu u vidu kuvanih jaja, dok kada su u pitanju mlečni proizvodi, treba da biraju one koji sadrže što niži nivo mlečne masti.
Od pića, dijabetičari treba da izbace slatke i sirupaste napitke i alkoholna pića.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation