Igračke koje su dobre za raspoloženje deteta

U vreme novogodišnjih praznika najveca je jurnjava za decijim paketicima odnosno poklonima za naše najmilije. U toj velikoj gužvi ne sme se zaboraviti da treba napraviti pravi izbor i odabranu igracku prvenstveno prilagoditi decijem uzrastu. U svom tom šarenilu, raznim oblicima i zvukovima potrebno je pronaci upravo ono što ce zainteresovati Vaše mališane. Jedno od pitanja koje se uglavnom postavlja jeste šta se zapravo smatra dobrom igrackom.

Strucnjaci kažu sledece:

• Igracka mora da prati detetov uzrast. Na svakom pakovanju treba da stoji oznaka koja oznacava preporuku za uzrast. U prodavnici igracaka možete se od prodavca detaljno raspitati o tome. U svemu tome važna je zapravo spremnost deteta za odredene igracke. Tako na primer mladoj deci se nikako ne sme dati igracka sa sitnim delovima koje može da stavi u usta,nos ili da proguta. S druge strane neke igracke je Vaše dete prevazišlo pa i tu može da se desi greška da kupite nešto što njemu apsolutno nece biti zanimljivo.

• Podsticanje mašte i kreativnosti je od velikog znacaja. Igracke koje se same krecu, lete ili cak lutka koja sama prica jesu zanimljive ali nece dovesti do tog rezultata. Razni kreativni nacini na koje se može igrati sa odredenim predmetom mnogo su bolji i korisniji.

• Produbljivanje iskustva je ustvari okruženje predmetima koje se nastavljaju i u svakodnevnom životu. Kupovina vozica i igra sa njim može biti vrlo interesantna ali ce doživljaj biti još veci i jaci ukoliko ste detetu pružili priliku da i samo oseti kako je voziti se ovom napravom.

• Igracka koja može pružiti više nacina igre odnosno funkcionalna je na razne nacine doprinosi obogacivanju decije igre kao i dolazak do raznih saznanja. Nagomilavanje slicnih igracaka nije dobro, vec se treba truditi da detetu pružite raznovrsnost.

• Dodatna oprema za autic, lutku može biti od velike koristi. Sa raznim garažama, trkackim stazama, kolicima , kadicama i sl. dete ce se uživeti u ulogu stvaralaca svog jedinstvenog sveta.

• Fizijatri smatraju dobrom igrackom onom koja je trofunkcionalna odnosno utice na podsticanje razvoja i proširivanja raznih sposobnosti koje se ticu trenutnog nivoa razvoja, zatim utvrduju potrebe iz prethodnog perioda u razvoju i ima direktan uticaj u razvoju deteta.

• Predmeti kojima se deca igraju ne smeju biti škodljivi. Moraju biti bezbedni, provereni materijali koji nisu toksicni kao i da nemaju oštre ivice i lako otpadljive delove što može biti cest slucaj kada je igracka jeftina i nekvalitetna.

Lepe igracke za decu u skladnim oblicima i bojama se svakako preporucuju i na taj nacin dete može spoznati i estetski kriterijum kao i razviti osecaje za lepo.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation