Hrana za bolje pamćenje

Svima se dešava da slučajno zaborave neke važne stvari, posebno usled velike preokupacije poslom.

Ishrana Vam bar donekle može pomoći da takvim neprijatnostima stanete na put i da sprečite demenciju ili čak i Alhajmera!

– svaka masna riba obiluje omega – 3 masnim kiselinama koje su od ključne važnosti za nervni sistem. Zato ljudi koji konzumiraju ribu minimalno u 3 obroka u toku nedelje bolje pamte, koncentrišu se i lakše odlučuju. Moć omega – 3 masnih kiselina je fascinantna.

– naučnici su utvrdili da ishrana obogaćena borovnicama unapređuje sposobnost pamćenja i dobrog stanja uma. Borovnice obiluju fitohemikalijama koje doprinose pamćenju. Isto tako, borovnice obiluju antioksidansima koji duže čuvaju mladolik izgled.

– paradajz obiluje likopenom, antioksidansom koji bi mogao da onemogući demenciju. Osim navedenog, paradajz je veoma zdravo povrće.

– spanać doprinosi snazi uma. Obiluje folnom kiselinom koja po nekim tvrdnjama onemogućava nastanak Alchajmerove bolesti i obiluje antioksidansima.

– ne treba da ljuštite jabuku. U ljusci ovog voća nalaze se efikasni antioksidansi – antocijan i kvercetin kao i mnogi drugi vitamini i mineralne materije.

– u brokuli ima mnogo kvercetina i folne kiseline koji dobro deluju na sposobnost pamćenja. Osim pomenutog, tu je i vitamin K.

– u grožđu se nalazi obilje fitohemikalija koje doprinose boljem pamćenju. Kao i jabuke, obiluje antocijanom, kvercetinom kao i vitaminom C.

– mlečne prerađevine obiluju kalcijumom i D vitaminom. Tu je i mnogo tirozina i triptofana koji doprinose ubrzanju misli.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation