Hrana koja smanjuje opasnost od pojave kancera

Hrana je veoma važna za zdravlje, a pojedina doprinosi i snižavanju opasnosti od kancerogenih bolesti. Ako Vam navedene namirnice postanu navika u ishrani, umanjićete opasnost od kancera.

– u voću i povrću ima mnogo antioksidanasa. Antioksidansi (poput vitamina C i E, karotenoida i ostalih fitohemikalija) doprinose odbrani ćelija od negativnih uticaja slobodnih radikala, na taj način što ih stavljaju pod kontrolu i polako eliminišu.

– osobe koje unose dovoljne količine vitamina C manje su izložene kanceru, ustanovili su stručnjaci. Vitaminom C obiluju naročito citrusno voće, jagode, paprika, kelj, prokelj, karfiol…

– veruje se da vitamin E umanjuje opasnost od pojave kancera prostate. Najviše ovog vitamina ima u suncokretovim semenkama, bademima, papaji, maslinama, lisnatom zelenom povrću i borovnici.

– u šargarepi, lisnatom zelenom povrću, korijanderu, majčinoj dušici, dinji i brokuli nalaze se velike količine po ovom pitanju veoma korisnog beta karotena.

– u paradajzu, crvenom grejpfrutu, kajsiji, papaji i lubenici ima mnogo likopena za koji se veruje da umanjuje opasnost od kancera.

– stručnjaci tvrde da manjak folne kiseline uvećava opasnost od nastanka kancera na dojci i debelom crevu. Sočivo, pasulj, mahunarke uopšte, integralne žitarice kao i lisnato zeleno povrće raspolažu folnom kiselinom.

– prema studijama, sposobnost selena je da umanji opasnost od pojave kancera na plućima, debelom crevu i prostati. Selena najviše ima u jagnjećem mesu i mnogim sortama riba (poput iverka, lososa, bakalara, tune) kao i u pečurkama.

vitamin D umanjuje opasnost od kancera na dojci, debelom crevu i prostati. Najveće količine vitamina D nalaze se u jajima, lososu, škampima, žitaricama i mleku.

– dovoljan unos vode i tečnosti uopšte doprinosi odbrani bešike od kancera. Lekari preporučuju 2 litra vode ili voćnog soka na dan. Ako se bavite sportom (što isto tako doprinosi zaštiti od kancera) ili ste na terapiji lekovima koji prouzrokuju dehidraciju treba da pijete i veće količine.

Zdravim prehrambenim navikama sačuvaćete svoje zdravlje koje zavisi samo od Vas.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation