Hrana bogata vlaknima

Brojna naučna i medicinska istraživanja ukazala su na važnost prisustva biljnih vlakana u svakodnevnoj ishrani čoveka.
Biljna vlakna su složene mešavine od različitih polisaharida kao što je celuloza ili hemiceluloza, pektin, biljna smola i agara.

Poznat je i utvrđen pozitivan uticaj biljnih vlakana na ljudsko zdravlje. Taj uticaj se ogleda u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti, a zatim i u održavanju zdrave funkcije probavnog trakta.
Prema tome da li su biljna vlakna rastvoriva ili nerastvoriva u vodi, dele se na topiva i netopiva biljna vlakna.

Srazmerno samom nazivu, biljna vlakna su sadržana u namirnicama biljnog porekla, to su žitarice, poput ječma, raži i ovasa. Mahunasto povrće, odnosno grašak, boranija ili sočivo. Zatim zelenasto povrće kao što je spanać i korenasto povrće kao što je krompir ili šargarepa. Sve vrste voća posebno jabuke, limun, pomorandze i mandarine. Biljna vlakna sadrži i soja i sojini proizvodi.

Od navedenih namirnica neke sadrže u svom sastavu gotovo sve vrste proteina, dok su neke vrste povrća ili voća posebno sadržajne samo sa određenim njihovim vrstama, recimo, samo glukozom ili samo biljnim smolama ili pektinom. Zbog toga, važno je da vam izbor namirnica biljnog porekla koje unosite putem ishrane, bude što raznovrsniji, kako bi time obezbedili i siguran unos svih vrsta aminokiselina odnosno svih vrsta proteina.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Sponzorisano sa stranog weba:

Još zanimljviih tekstova:

Ishrana za tinejdžere
Ishrana za trudnice
Zdravom hranom do zdravog srca
Hrana bogata cinkom
Hrana za lepotu
Magnezijum
Ishrana za gojenje
Kako napraviti sok od zove
Vitamin B12 - Kobalamin
Vitamin D pomaže kod plućnih bolesti
Vitamin B2 - Riboflavin
Osnovni sastojci grčkih jela
Post navigation